O Kulpíne

Úspechy kulpínskych divadelníkov

Na práve ukončenom 16. ročníku Festivalu Zuzany Kardelisovej v Kysáči najúspešnejší boli Kulpínčania s inscenáciou Stanislava Štepku Konečná stanica v réžii Alexandra Baka. Cenu Zuzany Kardelisovej za najlepšie stvárnenie ženskej postavy odborná porota udelila Martine Benkovej z Nového Sadu, kým osobitnú cenu získala divadelná sekcia Branislava Vierga pri kultúrnom centre Aradáč. Cenu za vedľajšiu úlohu získala členka KUS Zvolen z Kulpína Viera Dorčová Babiaková za stvárnenie policajtky. S hrou Konečná stanica, ktorej premiéra bola vo februári 2018, sa v posledný prázdninový víkend kulpínski ochotníci zúčastnili v Martine na najstaršom festivale neprofesionálneho divadla 97. ročníku Scénickej žatvy.

 

Úspechy kulpínskych divadelníkov

 

Úspechy kulpínskych divadelníkov

 

Podľa slov Viery Dorčovej Babiakovej roky 2018 a 2019 boli pre kulpínskych divadelníkov mimoriadne úspešné. „Ako víťazi festivalu Divadelný vavrín boli sme na Scénickej žatve a ako víťazi teraz ukončeného Festivalu Zuzany Kardelisovej by sme sa mali v apríli zúčastniť na Festivale Aničky Jurkovičovej v Novom Meste nad Váhom. Pravdaže, ak budeme mať za čo odcestovať. Bolí ma nespravodlivosť, do neba volajúca, lebo tí, čo by si mali všimnúť naše úspechy a ochotu, to nevidia."

Že skutočne ide o mimoriadne úspešný a zohraný divadelný ochotnícky súbor si ale všímajú odborníci, tak doma, ako aj v zahraničí. Pred poldruha rokom sme tiež na tomto mieste predpovedali úspech predstaveniu Konečná stanica, ktorá „...by sa pre 12-členný kulpínsky divadelný kolektív mohla a mala stať predsa len počiatočnou stanicou. Aby z nej vyštartovali na zájazdy a čo viac divákom doma a v zahraničí umožnili aspoň chvíľku byť lepšími."

Viac TU: http://www.kulpin.net/linky/22-aktuality/aktuality/10151-konecna-stanica

Divadlo a divadelné ochotníctvo je v súčasnosti akoby v podradnom položení –uprednostňuje sa predovšetkým folklór, ktorý je v istom zmysle menej náročný, keďže si nevyžaduje učenie, znalosť slovenčiny a správnu výslovnosť. Avšak, pre zachovanie slovenskosti nepostačí iba krása slovenského kroja...

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články