O Kulpíne

Pamätajme...

Srbsko si včera pripomínalo Pamätný deň obetí druhej svetovej vojny a 78. výročie masového strieľania civilistov, vrátane žiakov a profesorov v Kragujevci. V spomienkovom parku Šumarice sa konala Veľká školská hodina, pripomínajúca jeden z najväčších zločinov v ľudskej histórii – strieľanie detí. Aj v tomto roku z uvedeného pietneho podujatia boli vysielané správy o mieri a tolerancii, a výzva celému svetu, aby sa taký zločin nikde a nikdy nezopakoval. V Kragujevci včera pobudla aj delegácia veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku vedená J.E. Dagmar Repčekovou, veľvyslankyňou, ktorá v Spomienkovom parku Kragujevský október Šumarice zasadila Strom mieru pri pamätníku popravených 44 slovenských vojakov 71. Trenčianskej pechoty v roku 1918.

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Na znak spomienky na všetky obete rôznych nezmyselných vojen, projekt Stromu mieru inicioval slovenský záhradný architekt Marek Sobola. Mierové stromy už boli vysadené v deviatich štátoch po celom svete, vrátane ruského Petrohradu alebo amerického Kansas City.

Slovenská veľvyslankyňa spolu s autorom projektu a za prítomnosti ministerky demografie a populačnej politiky Srbska Slavice Djukićovej Dejanovićovej, štátneho tajomníka ministerstva obrany Srbska Aleksandra Živkovića a predsedu zhromaždenia mesta Kragujevac Miroslava Petrašinovića, zasadila sadenicu tuje smaragdovej. Veľvyslankyňa vo svojom krátkom príhovore zdôraznila význam zmierenia, ktoré je jednou z kľúčových priorít slovenského predsedníctva OBSE, najmä v regióne západného Balkánu. Veľvyslankyňa sa zúčastnila aj Veľkej školskej hodiny v Kragujevci, kde spolu s vojenským atašé Zuzanou Majerovou položila veniec k pamätníku žiakov a profesorov zastrelených v druhej svetovej vojne. Uvádza sa v správe veľvyslanectva Slovenskej republiky v Srbsku.

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

V tieto októbrové dni oslavujeme aj 75 rokov vyslobodenia spod fašizmu. Nový Sad si túto udalosť pripomenie zajtra. Toho 23. októbra 1944 vo vojvodinskom sídelnom meste obyvatelia s kvetmi vítali jednotky Národnooslobodzovacieho vojska Juhoslávie. Príslušníci Novosadského oddielu v ten deň spolu s príslušníkmi iných oddielov oslobodili Nový Sad. Pavel Červený z Báčskeho Petrovca bol tiež v Novosadskom oddiely a potom sa stadiaľ pripojil k XIV. VUSB.

 

Foto: Slovenské veľvyslanectvo v Srbsku

 

Oslava Dňa oslobodenia Nového Sadu. Pavel Červený je prvý zľava (Foto archív Vlasty Triaškovej rodenej Červenej)

 

Pošta Srbska v spolupráci so SUBNOR-om mesta Nový Sad k pamätnej udalosti vyslobodenia mesta vydala poštovú známku: 75 rokov slobody, 1944 – 2019, Nový Sad pamätá. SUBNOR Nového Sadu každoročne v deň oslobodenia mesta usporiada kultúrno-umelecký program a stretnutie bojovníkov. Zajtrajšia slávnostná akadémia pri príležitosti 75 rokov oslobodenia Nového Sadu sa začne o 14. hodine, prebiehať bude v Dome Vojska Srbska a na nej vystúpia viaceré súbory a sólisti a v priamom televíznom prenose si ju bude môcť pozerať aj širšie publikum.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články