O Kulpíne

Vladimír Skalský aj ďalej v čele SZSZ

V sobotu 26. októbra 2019 sa v kongresovej sále Hotela Nivy v Bratislave uskutočnilo VI. riadne Valné zhromaždenie Svetového združenia Slovákov v zahraničí (VZ SZSZ). Ide o vrcholné snemovanie strešnej organizácie slovenského zahraničia, združujúcej viac než sto najvýznamnejších krajanských spolkov a inštitúcií z 24 krajín sveta. Ďalšie štyri roky združenie bude viesť Vladimír Skalský (1972), ktorý obhájil post predsedu združenia a ktorý vedie strešnú organizáciu zahraničných Slovákov už od roku 2006. Podľa písania tlačovej agentúry Sita, ktorá sa odvoláva na informáciu od V. Skalského, vo výkonnom výbore SZSZ budú podpredsedovia Dušan Daučík zo Švédska, Pavel Hlásnik z Rumunska a Milan Čuba z USA, tajomníčky Alžbeta Hollerová Račková z Maďarska a Svetlana Zolňanová zo Srbska a členovia výboru Andrej Dan Bárdoš z Česka a Ján Šuľan zo Srbska. Na zhromaždení sa rokovalo aj o finančných prostriedkoch na podporu projektov krajanských subjektov a v tom kontexte bolo reči aj o budovaní Strediska Slovákov v Novom Sade.

 

Vladimír Skalský aj ďalej v čele SZSZ

 

"V uzneseniach SZSZ sa ako o zásadnej priorite hovorí o urýchlenom zriadení Centra slovenského zahraničia ako projektu tejto strešnej organizácie, zvýšení komfortu volieb zo zahraničia, ale aj o preskúmaní možnosti zastúpenia krajanov v Národnej rade SR po vzore radu iných krajín," uviedol Vladimír Skalský, ktorý je osobne zaangažovaný v projekte Centra slovenského zahraničia v Bratislave, ktorý je už v realizačnej fáze. V. Skalský sa rovnako angažoval v podobnom projekte v Česku, kde otvorili Slovenský dom v Prahe, v ktorom je on riaditeľom.

„SZSZ privítalo stúpanie finančnej podpory krajanských projektov. Aj keď podľa združenia má stále Slovensko čo naprávať." Uvádza sa v správe V. Skalského.

Keď ide o spomenutú podporu krajanských projektov, o nej sa pred desiatimi dňami rokovalo na VII. zasadnutie Rady vlády pre krajanské otázky (16. októbra 2019), ktorú viedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek. Počnúc rokom 2020 bude objem rozpočtových prostriedkov ÚSŽZ takmer 4 milióny eur. Jedna časť z uvedených prostriedkov sa plánuje odviesť na vybudovanie Strediska vojvodinských Slovákov v Novom Sade. O tom TU:
https://www.mzv.sk/aktuality/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/krajanom-bude-pridelenych-viac-financnych-prostriedkov?p_p_auth=yqR3yqNg&_101_INSTANCE_Iw1ppvnScIPx_redirect=%2Fweb%2Fsk

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články