O Kulpíne

11. november

Zajtra je 11. november, v Srbsku štátny sviatok, v kalendáre sviatkov zapísaný pod menom Deň prímeria v Prvej svetovej vojne. Ustanovený je na počesť všetkých nevinných obetí v období rokov 1914 až 1918. Deň prímeria sa v Európe oslavuje od roku 1919 a v Srbsku ho ako štátny sviatok v tomto roku oslavujeme ôsmykrát. Národné zhromaždenie Srbska ho schválilo na sklonku roku 2011. Vo svete sa 11. november oslavuje pod rôznym pomenovaním, medzi iným ako Deň prímeria, Deň veteránov, Deň vojnových veteránov, Deň pamäti, Deň pamiatky, Deň červených makov, ale aj ako Deň nezávislosti... Pripomínajú si ho v mnohých krajinách a ním sa klaniame obetiam nezmyselného vojnového konfliktu. Čierna bilancia prvej svetovej vojny je: osem miliónov zabitých vojakov a 21 miliónov zranených a zmrzačených...

 

11. november

 

Symbolom Dňa veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Symbol má pôvod v básni „In Flanders fields" („V poliach Flámska"), ktorú v roku 1915 napísal kanadský chirurg John McCrae, ktorý slúžil na západnom fronte v Belgicku.

„Na poliach Flámska vlčie maky rastú, tam medzi krížmi, rad za radom. Značia miesta, kde ležíme. Tam hore počuť udatný spev škovránka, uprostred revu kanónov tu dolu..."

Prvá svetová vojna sa začala 28. júla 1914. Rozpútal ju sarajevský atentát na habsburského následníka trónu Františka Ferdinanda. Takzvaná Veľká vojna trvala 4 roky. Prímerie bolo podpísania 11. novembra 1918. Po vojne došlo k vzniku nových štátov. Rakúsko-Uhorsko sa rozpadlo a okrem iných vzniklo aj Kráľovstvo Srbov, Chorvátov a Slovincov a Československá republika.

V našich kalendároch je 11. november známy aj podľa oslavy menín. Dnes má meniny Martin a novšie aj Maroš. Oslávencom blahoželáme.

Pranostika hovorí: Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí. Avšak, v poslednom období Martin k nám zriedkakedy dofujazdil na bielom koni. Ani tentoraz tak neprichádza, ešte vždy si vychutnávame Michalské leto a na prvé sneženie si počkáme. Prináša nám však iné potešenie: nepracovný deň a možnosť oslavy menín v domácej pohode.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články