Počet obyvateľov

Spoľahlivý pocit – dotyk

Samotný názov výstavy Spoľahlivý pocit – dotyk hovorí o dotyku, ktorý dokáže ďalším zmyslom „pocítiť" umenie. Okrem vizuálneho zhodnotenia, hmatom tiež môžeme spoľahlivo určiť kvalitu. Ohmatať mäkkosť kožušiny, teplo kože, silu kovu, akosť papiera... Osobitný dôraz pri výbere diel pre túto výstavu majiteľka galérie z Nového Sadu Vesna Latinovićová a výtvarný kritik Sava Stepanov kládli aj na recyklačnú zložku umeleckých diel. Zo šiestich maliarov, ktorých tvorbu predstavili na prestížnom veľtrhu Artmarket Budapešť 2017, boli aj dvaja vojvodinskí Slováci: Mira Brtková a Zvonimir Pudelka. Tvorba týchto dvoch našich umelcov osciluje od figurálneho znázornenia až po abstraktné zobrazenie.

 

Zvonimir Pudelka vedľa svojich diel

 

Zvonimir Pudelka vedľa svojich diel

 

Zvonimir Pudelka a Vesna Latinovićová

 

Zvonimir Pudelka a Vesna Latinovićová

 

Ukážku z tvorby všetkých šiestich umelcov zastúpených na budapeštianskej výstave včera ponúkli aj návštevníkom galérie Bel Art v Novom Sade.

 

Spoľahlivý pocit – dotyk

 

Spoľahlivý pocit – dotyk

 

Pred týždňom táto výstava bola nanajvýš pozitívne ocenená a povšimnutá v Budapešti. Na nej sú predstavení umelci: Mira Brtka, Korina Gubik, Andrea Ivanović Jakšić, Zvonimir Pudelka, Zvonimir Santrač a Bosiljka Zirojević Lečić.

 

Spoľahlivý pocit – dotyk

 

Spoľahlivý pocit – dotyk

 

Na medzinárodnom veľtrhu Artmarket 2017 v Budapešti, ktorý prebiehal v dňoch 10. – 16. októbra vystavovalo 42 galérií zo 14 krajín a veľtrh navštívilo 20.000 návštevníkov. Galéria Bel Art z Nového Sadu bola tam jedinou galériou zo Srbska.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+3 #1 Spoľahlivý dotykViera Benková 2017-10-29 12:27
Teším na takéto potešiteľné správy, ktoré hovoria o dosahoch našej slovenskej verejnosti vo svete a doma, pravda, vďaka jednotlivcom a nie ako tie, ktoré nás zvádzajú na terén politiky a kde sa nevyberajú prostriedky na dosiahnutie cieľa- hoci sa naberá už samé blato a hnis z dna tohto nášho panónskeho mora! vb
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články