Počet obyvateľov

Bibliotéka 2017

V bratislavskej Inchebe od 9. do 12. novembra prebieha 25. medzinárodný knižný veľtrh Bibliotéka. Aj v tomto roku v hale D dolnozemskí Slováci majú spoločný stánok. Zastúpení sú Slováci z Chorvátska, Maďarska, Rumunska a Srbska. Vo štvrtok sa tam predstavilo Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca a Vydavateľstvo Ivana Krasku v Nadlaku – Rumunsko a včera prezentovali najnovšie knihy maďarských Slovákov. Predseda Spolku slovenských spisovateľov Miroslav Bielik dnes predstavil nový román Viery Benkovej: Tri ženy, dvaja muži a ja... a cestopis Miroslava Demáka: Takmer niečo medzi nami a dejinami. Prezentované boli aj tri knihy srbských básnikov v slovenských prekladoch: Jeremiju Lazarevića: Kľúč od rozostavaného domu, Dragana Stanića (Ivan Negrišorac): Výstava oblakov a Zorana Djerića: Nové devínske elégie: Dokumentárne básne. Knihy preložili Martin Prebudila, Miroslav Demák a Zdenka Valentová Belićová.

 

Bibliotéka 2017

 

Tri ženy, dvaja muži a ja – ide o generačný román našej poprednej spisovateľky Viery Benkovej, ktorý v týchto dňoch vydal Spolok slovenských spisovateľov z Bratislavy v spolupráci so Slovenským vydavateľským centrom z Báčskeho Petrovca. V ňom sa autorkina pamäť preniesla na Slovensko, väčšina deja sa odohráva v slovenskej dedinke Čičmany, rodisku autorkinej matky. Benková vzdáva hold svojim čičmianskym predkom, ktorí to v živote nemali ľahké, často za prácou museli ísť aj mimo vlastného kraja a čestne bojovať s chudobou...

 

Provzpomínka Viery Benkovej z Čičmian z roku 1958

 

Provzpomínka Viery Benkovej z Čičmian z roku 1958

 

Na margo svojej knihy Viera Benková v rozhovore s Etelou Farkašovou poznamenala: "Budú musieť prejsť dlhé roky, aby sa ľudia vrátili k studničke pamäti a začali opäť rozprávať príbehy, upozorňovať krásou zapamätaného na to, že život je studňa, z ktorej vody neubúda, ak do nej stále priteká svieži prameň..." Celý rozhovor s Etelou Farkašovou si možno prečítať tu:

 

 

Miroslav Demák vo svojej knihe – cestopisoch Takmer niečo medzi nami a dejinami hľadá styčné body, ale aj body lomu medzi východom a západom, medzi severom a juhom Európy. Odhaľuje nám pritom „maličkosti s veľkým vplyvom". Tie, ktoré si iní ani nevšímajú – alebo ich zámerne obchádzajú a zamlčujú... Všetky texty sú navyše doplnené fotografiami autora z miest, o ktorých píše. Knihu vydal Spolok slovenských spisovateľov.

 

Bibliotéka 2017

 

Ako svojráznu kuriozitu možno spomenúť, že Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca na Bibliotéke 2017 vystavuje až tri nové knihy nášho exilového spisovateľa Daniela Pixiadesa. Ide o tri knihy básní, z čoho dve sú detské (Slávnosť a Slneční pútnici) a básnickú zbierku Klaniam sa trsu, ktorá vyšla tesne pred Bibliotékou. Knihy Slneční pútnici a Klaniam sa trsu zo srbčiny do slovenčiny preložila Katarína Pucovská.

 

Bibliotéka 2017

 

V prvý deň Bibliotéky o knižných novinkách Slovenského vydavateľského centra z Báčskeho Petrovca hovoril riaditeľ Vladimír Valentík, s dôrazom na knihu Enike benike krikel bé Kataríny Mosnákovej Bagľašovej a dva knižné tituly prekladov do srbčiny Ľubomíra Feldeka: Nasmejani otac (poézia) a Bajka o Andersenu i dunavskoj vili (poviedky pre deti). Knihy do srbčiny preložil Martin Prebudila. Na prezentácii sa okrem prekladateľa zúčastnil i Ľubomír Feldek a ilustrátor kníh Miroslav Cipár. Nasmejani otac je spoločným vydaním dvoch spisovateľských združení: Združenia spisovateľov Srbska a Spolku slovenských spisovateľov a rozprávky pre deti Bajka o Andersenu i dunavskoj vili vydal Prometej z Nového Sadu, za podpory SVC a Literárneho informačného centra z Bratislavy.

 

Bibliotéka 2017

 

V prvý veľtrhový deň sa predstavilo aj vydavateľstvo z Nadlaku – Rumunsko. Prezentácia najnovšej vydavateľskej produkcie prebiehala za prítomnosti predsedu Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku, básnika Ivana Miroslava Ambruša. Predstavili vedeckú monografiu prof. PhDr. Ladislava Lenovského, PhD. Naši vo svete 2 – Slováci južne od hranice Slovenska. Knihu prezentoval doc. PhDr. Michal Babiak, PhD.

Včera usporiadali prezentáciu odborných publikácií Slovákov v Maďarsku. Alžbety Uhrinovej: Slovenské písomníctvo v Maďarsku po roku 1989 Tünde Tuškovej: Slovenský jazyk v univerzitnom bilingválnom prostredí a Slovenský kňaz, maďarský historik. Listy a denník Ľudovíta Haana a Kataríny Király: „F kestúckem šírem poli..." Publikácie predstavil: doc. PaedDr. Miroslav Kmeť, PhD. Predstavili tiež básnickú zbierku Gregora Papučeka: Hviezdne nebesá. S autorom sa rozprával konateľ spoločnosti SlovakUm Imrich Fuhl a prezentáciu moderovala Mária Katarína Hrkľová.

 

Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články