Počet obyvateľov

XI. Perlová vetva / Biserna grana

Kultúrno-informačné centrum Mladosť z Futogu jedenásty rok po sebe organizuje festival krojov, šperkov a pokrývok hlavy s názvom Biserna grana. Festival je koncipovaný ako svojrázna módna prehliadka, na ktorej kultúrno - umelecké spolky a jednotlivci-kolekcionári môžu prezentovať pôvodný alebo rekonštruovaný kroj z ich kraja, regiónu či národnej komunity. Tohtoročný festival sa začal dnes a potrvá do nedele 7. októbra. Zajtra 5. októbra o 19,30 v Galérii KC Mladosť vo Futogu otvoria výstavu Slovenská krása. V programe vystúpia aj členovia KC Kysáč. V sobotu o 14,00 z Námestia slobody v Novom Sade vyštartuje defilé krojovaných účastníkov a o 19,30 v átriu Múzea mesta Nový Sad bude koncert a prehliadka krojov. Festival je súťažného rázu. Vstup na podujatia je voľný.

 

XI. Perlová vetva / Biserna grana

 

Autormi výstavy fotografií Slovenská krása sú Pavel Surový a Branislav Kokavec a na vernisáži vystúpia aj členovia KC Kysáč

 

Autormi výstavy fotografií Slovenská krása sú Pavel Surový a Branislav Kokavec a na vernisáži vystúpia aj členovia KC Kysáč

 

Okrem výstavy a módnej prehliadky, ktoré sú ústrednou udalosťou festivalu, počas festivalu sa organizujú aj sprievodné programy: workshopy, prednášky a etno-bazár. Od samého začiatku a s úmyslom predviesť krásu rozmanitosti Vojvodiny, organizátori pozývali aj slovenské kultúrno-umelecké spolky a to na základe odporúčania Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov. Tak našu krásu slovenských krojov doteraz prezentovali: Združenie kysáčskych žien, KIC Kysáč, KUS Petrovská družina z Báčskeho Petrovca, SKUS Hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, SKUS Jána Kollára zo Selenče a Kultúrno-umelecké stredisko Zvolen z Kulpína, SKUS Pivnica z Pivnice, Kultúrneho centra Aradáč a vlani sa prezentovali Petrovčania s kašmerínkou a starodávnou zimnou širokou dlhou kabanicou – pelerínou ako časťou mužského ľudového odevu. Prezentovali ich Andrea Lačoková a Pavel Pavlíni. Na deviatom Festivale Perlová vetva/Biserna grana predstaviteľka Kultúrneho centra Aradáč Marína Malová bola i odmenená. Táto mladá aradáčska umelkyňa prezentovala nádherný sviatočný starodávny kroj z tejto našej slovenskej dediny a oblečená bola "na dlho" za čo získala bronzovú medailu.

 

XI. Perlová vetva / Biserna grana

 

XI. Perlová vetva / Biserna grana

 

XI. Perlová vetva / Biserna grana

 

XI. Perlová vetva / Biserna grana

 

Marína Malová v zelenom aradáčskom kroji

 

Marína Malová v zelenom aradáčskom kroji

 

Festival je podľa svojho konceptu jedinečný v našej krajine. Jeho organizátorom je Kultúrne stredisko Mladosť Futog, podporuje ho Mesto Nový Sad a hlavným koordinátorom je Milan Stepanov.

„Biserna grana" je držiteľom EFFE etikety pre roky 2017 – 2018, ktorú udeľuje Európska asociácia festivalov (EFA), nositeľ projektu „Európa pre festivaly, festivaly pre Európu".

Viac o tohtoročnom programe TU: http://bisernagrana.rs/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články