Počet obyvateľov

Divadlo ako životný údel

V poradí 26. Petrovské dni divadelné otvoril nedeľňajší vstupný program Divadlo ako životný údel venovaný životným jubileám troch našich významných režisérov: Ľuboslava Majeru (70), Michala Babiaka (60) a Jana Čániho (50). V mene organizátora Slovenského vojvodinského divadla najprv sa prihovorila riaditeľka Viera Krstovská a potom už javisko patrilo hercom Jánovi a Zuzane Častvenovcom, Viere Dorčovej Babiakovej a Miroslavovi Babiakovi. Scenáristkou a režisérkou tohto vydareného večierka bola Katarína Melegová Melichová, ktorá dobre pozná divadelnú púť všetkých troch jubilantov, s každým aj herecky spolupracovala a vedela teda správne vystihnúť dôležité medzníky a emblémové predstavenia každého z nich. Herci na scéne, ktorá je počas Petrovských dní divadelných vyhradená pre profesionálne divadlá, tiež profesionálne zahrali svoje úlohy.

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

Divadlo ako životný údel

 

„Zo všetkými tromi režisérmi som aj profesionálne spolupracovala a bola som šťastná, že sa mi dostala taká úloha, že môžem prispieť k oslavám. Lebo aj s Majerom aj s Miškom Babiakom, aj s Čánim sme veľa pekných vecí urobili. Vychádzala som vlastne z toho, čo mne robilo najviac radosti a potom pravdaže som nechcela vynechať tie najpodstatnejšie veci, ktoré v živote urobili, ktoré vo všeličom znamenali prelom, už či v dejinách petrovského divadelníctva, alebo nášho divadelníctva vôbec," ozrejmila Katarína Melegová Melichová a dodala, že každý z nich je špecifický na svoj spôsob, čo chcela podložiť aj zábermi z toho čo robili. Tak na veľkom plátne v úzadí sa premietali video zábery počnúc od takých predstavení akým je Pod baldachýnom alebo Mariutka, až po tie úsmevné čáňovské, rozihrané, roztancované predstavenia, z veľa spevu a hudby... Herci na javisku dopĺňali premietané príbehy a spomínali. Boli to herci, ktorí spolupracovali s jubilantmi, ktorí to, o čom hovorili, aj vnútorne cítili. Obecenstvo si mohlo vypočuť aj biografické údaje oslávencov a pozrieť si úryvky z inscenácií Balada o poručíkovi a Mariutke, Zuzka Turanová, Zbytočný človek, Vinica zreje, Duchovplná rozprávka, Štyria škriatkovia a víly...

V mene oslávencov na záver večierka sa poďakoval Ľuboslav Majera. Michal Babiak, ktorý roky pôsobí na Slovensku, sa na večierku nemohol zúčastniť. Šampanské si aj na jeho zdravie vypili dvaja prítomní režiséri a protagonisti večierka.

26. Petrovské dni divadelné pokračovali aj v pondelok internetovým video záznam predstavenia Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky v podaní Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena a v réžii Ľuboslava Majeru. V utorok 31. augusta 2021 bude nasledovať prezentácia publikácie 25 rokov festivalu Petrovské dni divadelné autora Dušana Bajina.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články