Festival NSLP

Ak máš prines, ak nemáš odnes

Od dnes 24. novembra 2020 na gymnáziu Mihajla Pupina v Kovačici prebieha humanitárna akcia pod názvom Ak máš prines, ak nemáš odnes. Žiacky parlament akciu organizuje už niekoľko rokov a realizujú ju za pomoci všetkých darcov, Červeného kríža a Strediska pre sociálnu prácu. Nepotrebné a zánovné veci môžu pred gymnaziálnu budovu priniesť žiaci, zamestnanci školy, ale aj všetci občania. Rovnako tak si potrebné veci môžu vziať všetci tí, čo ich potrebujú. Uviedla v programe RTV Ok Kovačica riaditeľka gymnázia Tatiana Brtková.

 

Ak máš prines, ak nemáš odnes

 

Ak máš prines, ak nemáš odnes

 

Ak máš prines, ak nemáš odnes

 

Ak máš prines, ak nemáš odnes

 

Tak ako aj každú jeseň, aj touto tohtoročnou akciou, v ústrety vianočným sviatkom, sa na kovačickom gymnáziu snažia podnecovať humanitu, prejavovať dobré srdce a konať dobré skutky. Hovorí riaditeľka školy pričom uvádza, že odozva je aj tento krát pozoruhodná, už teraz majú pod strieškou pred školskými vchodovými dverami pekný výber zachovaného letného a zimného odevu, obuvi, tiež uteráky, posteľnú bielizeň, detské veci, veci pre dospelých. Akcia potrvá do piatka 27. novembra, no v prípade väčšieho záujmu bude predĺžená aj celý nasledujúci týždeň, alebo aj dva týždne.

„Minulý raz, keď sme organizovali takúto akciu, trvala dva týždňa a keď sme videli že sú už veci popreberané, tie zvyšné sme odniesli do sociálnej služby," uvádza Tatiana Brtková a dodáva , že sociálni pracovníci tie veci odniesli potom užívateľom sociálnej pomoci. Aj v tomto roku to riešia na podobný spôsob.

„Na ideu organizovať túto akciu prišiel Žiacky parlament. Okrem bežných školských aktivít, prednášok, ale aj mimoškolských aktivít, snažíme sa zapájať žiakov aj do humanitárnych akcií a učiť ich spoločenskej zodpovednosti," zdôrazňuje riaditeľka kovačického gymnázia Tatiana Brtková podčiarkujúc, že sa na druhom tohtoročnom Žiackom parlamente rozhodli iniciovať niekoľko akcií a jedna z nich je práve táto. Taktiež sa dohodli triediť odpad, zbierať plastové vrchnáky, plechovky, papier a elektronický odpad. Niektoré z akcií už rozbehli, kým niektoré, kvôli pandémii koronavírusu, pozastavili, napríklad akciu zberu elektronického odpadu, ktorú by v spolupráci s ekologickým združením predsa chceli do konca roka zrealizovať.

Pred novoročnými sviatkami treba poupratovať.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články