Festival NSLP

52. Folklórne slávnosti pod Poľanou

Včera sa v Detve na Slovensku ukončili 52. Folklórne slávnosti pod Poľanou. Počas troch dní tam prebiehalo viacero scénických programov a množstvo podujatí a výstav. Atraktívnym sprievodným podujatím aj v tomto roku bol Jarmok tradičných ľudových remesiel – Živá galéria majstrovstva ľudových remeselníkov, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou festivalu už 26 rokov. V sobotu v Obradnej sieni Mestského úradu otvorili samostatnú výstavu Lesy a roviny nášho akademického maliara Michala Ďurovku z Kysáča. Výstava potrvá do 31. augusta. Nedeľa bola v znamení krajanov a svadby. Detvou defilovali krojované mladé páry a popoludní odznel program Masky a maškarky v ľudovej kultúre.

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Počas podpolianských slávností býva otvorený Krajanský dvor. Na tohtoročnom, v poradí štvrtom, počas troch dní bolo veselo. Stretli sa mnohí známi, vypili prípitky...Rozvoniavali dolnozemské špeciality. Najchutnejšia dolnozemská klobása bola vraj zo Silbaša, najštipľavejšia z Petrovca a najzaujímavejšia z Mlynkov. Aj v tomto roku tam vystavovali početné naše spolky žien, viacerí naši umelci, remeselníci a výrobcovia klobás, koláčov a iných špecialít.

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Na veľkom amfiteátri, v rámci 44. Krajanskej nedele usporiadali program pod názvom Masky a maškarky v ľudovej kultúre. V programe vystúpili Nádeje z Francúzka, Sálašan z Rumunska, Turyanska dolina z Ukrajiny, Komlóš, Rozmarín a Pišpek z Maďarska, spolok Bratov Banasovcov z Chorvátska, Lučina z USA a hložianska Jednota a Petrovská dužina zo Srbska.

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Jedinečným sprievodným podujatím 52. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou bolo včerajšie defilé 41 mladých párov v obradnom svadobnom odeve z rôznych regiónov Slovenska, 21 párov Slovákov z obcí v Maďarsku a jeden pár bol aj zo Selenče. V starodávnom selenčskom svadobnom kroji vystupovali Leonóra Súdiová a Patrik Rago.

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

Foto: Ondrej Miháľ

 

"Lienka, Leonóra Súdiová mi rozprávala, že deň predtým (v sobotu) skoro nič nejedla a skoro vôbec nepila, aby nemusela v nedeľu využívať tam tú miestnosť (rozumej WC). Keď sa po skončení programu vyzliekla, nielen, že ju bolela hlava od ťažkej party, ale celý pás mala otlačený, červený a mierne odretý od množstva naškrobených spodníc, ktoré musela mať riadne stiahnuté. Nehovoriac o niekoľkých radoch korálov na krku atď atď. Ale pretože nemala tento kroj na sebe po prvý raz, vedela, ako "prežiť" tých niekoľko hodín v niekoľko kilovej nádhere. A bola naozaj nádherná a podľa mojich skromných odhadov aj najfotografovanejšia mladucha z celého sprievodu."... Viac na: http://www.jankohrasko.sk/clanok/17546/fsp-detva-2017/

 

Katarína Pucovská

Foto: Ondrej Miháľ

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články