Kulpínska svadba

38 turbín pre veterný park v Kovačici

Spoločnosť General Elektrik Renewable Energy (GE), ktorá sa zaoberá výrobou elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, dodá 38 veterných turbín pre veternú elektráreň Kovačica. V nej sa bude vyrábať dostatok elektriny na zásobovanie 65 000 domácností. Ako dnes oznámili z GE, spoločnosť Enlight Renewable Energy dosiahla dohodu o dodávke veterných turbín pre kovačickú elektráreň a uvedená spoločnosť bude prevádzkovať celý veterný park s výkonom 105 MW, ktorý sa buduje v AP Vojvodine. Po uvedení do prevádzky v roku 2019 Kovačica sa stane treťou najväčšou veternou farmou v Srbsku.

 

38 turbín pre veterný park v Kovačici

 

Veterné turbíny s výškou 110 metrov sú ideálne pre stredne silné vetry, aké fúkajú vo vojvodinskej rovine, uvádzajú zo spoločnosti GE a dodávajú, že 15-ročná zmluva o poskytovaní služieb je súčasťou dohody s Elightom.

 

38 turbín pre veterný park v Kovačici

 

Spoločnosť GE Renewable Energy nedávno tiež oznámila, že veterné turbíny dodá aj pre veterný park Čibuk 1, ktorý bude najväčším v Srbsku, a ktorý sa tiež nachádza na severovýchode krajiny.

Veterné parky Kovačica a Čibuk 1 spolu budú mať 263 MW a budú vyrábať čistú veternú energiu. Zapojené budú do elektrickej siete Srbska, čo je významný krok k dosiahnutiu cieľa 500 MW z veternej energie do roku 2020. Uvádza dnes tlačová agentúra Tanjug.

Vláda Srbska ešte na začiatku roka 2016 zladila oblasť obnoviteľných zdrojov energie s európskymi štandardmi a vtedy bolo ohlásené, že našej krajine iba energia vetra prinesie bezmála miliardu eur investícií. Pri Kule boli vybudované prvé veterné turbíny a okrem Čibuku a Kovačice veterné parky sú plánované aj v Alibunare, Plandišti a v okolí Vršca. O tom viac TU:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/2372809/u-susret-vetroparkovima-i-novim-investicijama.html

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články