Kulpínska svadba

Sv. Mikuláš

December je mesiacom darčekov. Jedným zo sviatkov, ktorý má dodnes pevné miesto v našej spoločnosti, je sviatok svätého Mikuláša. Cirkev a veriaci si ho ctia už vyše 1700 rokov. Svätý Mikuláš je jeden z mála svätých, ktorý prežil i nástup ateizmu. V Holandsku, kde je mikulášska tradícia najsilnejšia, pomenúvajú ho Sinter Klaas a on sa stal predobrazom amerického Santa Clausa alebo nemeckého Weihnachtsmanna. Mikulášovi sa tešia najmä deti, ktoré si rok čo rok nájdu v šieste decembrové ráno v niektorej zo svojich topánok tradičnú mikulášsku nádielku.

 

Sv. Mikuláš

 

Dodnes v niektorých krajinách chodí po domoch skupinka ľudí prezlečených za Mikuláša, čerta a anjela, aby deti trochu postrašili, ale zároveň aj obdarovali malými darčekmi. Česká televízia Praha urobila pre deti takýto krátky bábkový film Chalúpka na vŕšku [SK] - Ako to bývalo na Milkuláša. Tu si možno pozrieť film so slovenským dabingom:

 

 

Vianočnú rozprávku pod názvom Prišiel svätý Mikuláš Slovenskej televízie Bratislava si možno pozrieť TU:

 

 

Svätý Mikuláš (Nikolaj) spravil veľa veľkých a slávnych zázrakov a pomáhal ľuďom, ktorý sa nachádzali v biede. Práve za toto všetko vie o ňom celý svet. V pravoslávnej cirkvi on je tiež nanajvýš významnou postavou - jeho sviatok pripadá na 19. decembra, keďže sa táto cirkev riadi juliánskym kalendárom. Na II. Všeobecnom sneme Pravoslávna cirkev zaradila svätého Nikolaja medzi najväčších a najvýznamnejších svätých ako apoštolom rovného. Preto si ho spolu s apoštolmi pripomínajú každý štvrtok.

Ruskí vedci na základe archeologického, anatomického a antropologického výskumu vytvorili skutočnú podobizeň svätého Nikolaja (Mikuláša). Použili pritom moderné metódy počítačovej vedy. Pre tento účel bol otvorený jeho hrob v talianskom meste Bari. Príslušný znalecký posudok vykonal profesor Luigi Martinο, ktorý zrekonštruoval tvár svätého Nikolaja podľa jeho lebky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články