Kulpínska svadba

Predvianočná recepcia

Na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Novom Belehrade 6. decembra prebiehala tradičná predvianočná recepcia pre krajanov. Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa SR v Belehrade, privítala predstaviteľov slovenského národnostného spoločenstva a na záver svojho príhovoru prítomným a všetkým tunajším Slovákom zablahoželala: „Dnes je Mikuláša a preto vám chcem dať, alebo vštepiť myšlienku svornosti a lásky a ...majme sa radi. To čo bude ďalej, bude zložité a keď sa máme radi, vieme veci lepšie prekonať. Šťastné Vianoce, krásny budúci rok a nech sa vám všetkým darí, nech ste hlavne zdraví a nech vás všetkých stretnem s úsmevom na budúci rok."

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Dagmar Repčeková: „Som tu dva roky, je to môj polčas a mám takú štatistiku urobenú, že zhruba ešte polovicu dedín musím zvládnuť, kým skončí môj mandát, a sľubujem, že ich navštívim.“

 

Dagmar Repčeková: „Som tu dva roky, je to môj polčas a mám takú štatistiku urobenú, že zhruba ešte polovicu dedín musím zvládnuť, kým skončí môj mandát, a sľubujem, že ich navštívim."

 

„Mali sme tu rad návštev, myslím, že ste dostali dosť odkazov a niektorí si to možno aj nesprávne vysvetlili a preto chcem povedať, že Slovensko sa nebude miešať do vašich rozhodnutí a vašej vôle. Čaká vás rok 2018, ktorý bude pomerne zložitý, čakajú vás voľby... Máme na Slovensku rad výročí, ktoré sa budú dotýkať roku 2018 a to sú storočnice: storočnica Československa a storočnica ukončenia I. svetovej vojny. Sú to dve výročia, ktoré nás donútia zamyslieť sa nad tým, aký sme vlastne národ, čo viedlo k tomu, že ten štát Československo vznikol, ako sme dokázali tú spoločnú republiku rozdeliť, ale rozdeliť tak, že nedošlo k závisti a nepriateľstvu, ale k spolupráci. Dnes je Česko našim najsilnejším partnerom, v rámci Európskej únie našim spojencom a to vlastne by sme chceli demonštrovať v budúcom roku spoločnými podujatiami. A tu je aj storočnica nadviazania diplomatických vzťahov zo Srbskom, ale aj storočnica I. svetovej vojny. To má byť aj zamyslenie nad nezmyselnosťou vojen, čo je veľmi dôležité v tomto období, lebo sami asi pozorujete, ako sa svet okolo nás zhoršuje, aký je nepriateľský, ako sa radikalizuje, ako mladí ľudia strácajú záujem o realitu, o spoločenský život a uprednostňujú smartfóny a virtuálnu komunikáciu, ktorá ich úplne oddeľuje od reality. Je to úloha nás rodičov, aby sme ich vrátili späť do romantiky spoločenského života, aby sme im znova pripomenuli hodnoty, na ktorých stojí ľudstvo. Veď sme predsa niečo viac a nie sme tu preto, aby sme sa zabíjali." Povedala Dagmar Repčeková.

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

„Antipatie nám neprospievajú, rozbíjajú Slovákov. Keďže sú tu Slováci menšinovým národom, väčšinový národ má v takej situácii väčšie možnosti diktovať svoje podmienky. Potom si nevieme obhájiť ani to, čo nám patrí podľa zákona. Keď sa nevieme spojiť, nedokážeme odsledovať mnohé projekty, ktoré ponúkajú medzinárodné organizácie, a čo je na škodu veci. Existujú rôzne projekty v oblasti energetickej efektívnosti, v oblasti rôznych tréningov na písanie projektov a myslím si, že na toto sa bude treba sústrediť v budúcom roku. Pretože, čím viac bude Srbsko bližšie Európskej únii, – a máme stanovený reálny dátum 2025 – tým viac bude musieť písať projekty, pretože cez EU fondy tečú ohromné zdroje finančné. Keď ich neuchopíme my, tak ich zoberie niekto iný. Sú to peniaze, s ktorými môžeme nielen skrášliť naše mestá, ale ktoré dokážu riešiť aj kultúrne problémy, ktoré dokážu riešiť aj konkurencieschopnosť. Aby sme len netancovali a nespievali, ale aby sme mali investorov v tých našich priestoroch, aby ľudia mali robotu, aby nemuseli odchádzať..." povedala okrem iného slovenská veľvyslankyňa v rozhovore s novinármi.

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Predvianočná recepcia

 

Na recepcii spievala Andrea Lačoková a skupina Lego. V aule Veľvyslanectva bola nainštalovaná výstava Petra Dešića, ktorá bude v januári prezentovaná v Novom Sade a potom neskôr ešte v Pančeve.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články