Kulpínska svadba

Za horami za dolami na Slovensku

Námestník pokrajinského tajomníka a pre kultúru, verejné informovanie a vzťahy s náboženskými spoločenstvami Dr. Nebojša Kuzmanović 7. decembra v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave otvoril hosťujúcu výstavu múzea Vojvodiny "Za horami za dolami - tri storočia Slovákov vo Vojvodine".

 

Nebojša Kuzmanović a Šani Dermaku

 

Nebojša Kuzmanović a Šani Dermaku

 

Nebojša Kuzmanović vyjadril svoje potešenie s takýmto typom spolupráce a kultúrnej výmeny medzi oboma národmi, ktoré, ako povedal, po stáročia žijú vo vzájomnej harmónii a porozumení. Tiež poukázal na podporu, ktorú rezortný sekretariát poskytuje takýmto projektom zameraným na afirmáciu a lepšie poznanie menšinových národov vo Vojvodine.

"Od doby osídlenia v 18. storočí do súčasnosti, Slováci zanechali hlbokú stopu v histórii a kultúre Vojvodiny... " povedal Kuzmanović a dodal, že táto expozícia zobrazuje harmonické spolužitie vo Vojvodine.

 

Anna Séčová Pintírová

 

Anna Séčová Pintírová

 

Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea Branislav Panis privítal účastníkov, najmä autorky Annu Séčovú Pintírovú a Katarinu Radisavljević.

Na otvorení výstavy sa zúčastnili predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo a veľvyslanec Srbskej republiky na Slovensku.

 

Za horami za dolami na Slovensku

 

Dermaku zdôraznil význam slovensko-srbských väzieb v minulosti a dlhodobé priateľstvo oboch národov. Pri tejto príležitosti poďakoval hostiteľom a ocenil spoluprácu dvoch kultúrnych inštitúcií, ktoré by mali pokračovať v oblasti výmeny výstav a odborníkov.

Výstava bude otvorená pre verejnosť do 1. apríla 2018.

Zdroj: www.vojvodina.gov.rs

Viac o výstave TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/9700-za-horami-za-dolami

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články