Kulpínska svadba

Pamätáme a pripomíname

Dňa 24. marca 1999 prvé NATO bomby padli na Nový Sad, 1. apríla bol zbúraný Varadínsky most, 3. apríla NATO letectvo bombardovalo Most slobody, 5.apríla nasledoval Žeželjov most, 6. apríla prišla na rad rafinéria, 3. mája televízia, 7. júna na rafinériu bola spustená zakázaná „kazetová" bomba... a každodenne do 10. júna v tú hroznú jar roku 1999 vo Vojvodine v akcii pod názvom „Milosrdný anjel" nemilosrdne bolo ničené všeličo významné, pekné, užitočné, potrebné, vzácne... „Humanitárna" intervencia svetových veľmocí bola údajne nevyhnutná, aby sa urobil „poriadok" na Kosovo a paradoxne: bomby najprv začali padať vo Vojvodine. Bombardovali sa mnohé civilné ciele...

 

Pamätáme a pripomíname

 

Pamätáme a pripomíname

 

Dnes si pripomíname 19 rokov od začiatku leteckých útokov NATO na Juhoslovanskú zväzovú republiku (JZR/SRJ). Nálety trvali 78 dní , bombardéry hrôzostrašne hučali a počas 11 týždňov lietali nám nad hlavou dňom a nocou.

Dôvodom na začiatok útokov údajne boli tvrdé zákroky srbských jednotiek proti albánskym separatistom na Kosove. Vojvodina, ktorá je stovky kilometrov vzdialená od Kosova a považuje sa za Európu v malom, keďže tu žije 27 národných spoločenstiev, s tými dôvodmi a zámienkou za NATO agresiu nemala takmer žiaden súvis. „Milosrdný anjel" nám predsa sem povytriasal veľa toho škodlivého, ničivého, dlhodobo znečisťujúceho životné prostredie a otravujúceho ľudí. Zničil i mnohé významné objekty a v Novom Sade zbúral aj všetky mosty cez Dunaj. Zbúrané alebo poškodené boli mnohé objekty, cesty, trate, mosty... školy, zdravotné ustanovizne, budovy štátnych médií v Novom Sade a Belehrade, pamätníky... Škoda sa hodnotí na 30 – 100 miliárd dolárov. Podľa písania rôznych zdrojov, za 11 týždňov zahynulo 1.200 – 2.500 osôb.

Počas vojenskej operácie nazvanej Milosrdný anjel NATO zhodilo na územie SRJ asi 420.000 projektilov, teda asi 5.400 denne ako aj 37.000 kazetových bômb a tiež zakázanú zbraň - muníciu s obsahom ochudobneného uránu.

Nálety sa skončili 10. júna prijatím rezolúcie číslo 1244 na pôde Bezpečnostne rady OSN. Potom už bombardovanie prestalo, Srbsko však zostalo zbúrané, krajina hmotne a morálne zdevastovaná... negatívne následky na zdraví sú zrejmé, úmrtnosť na rakovinu náhle narastá... nik však za to nezodpovedá.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články