Kulpínska svadba

Ocenenia Pro Cultura Slovaca 2019

Dňa 27. apríla 2019 v slávnostnej sieni hudobnej školy v Slovenskom Komlóši – Maďarsko vzdali hold dlhoročnej a úctyhodnej práci vykonávanej na poli slovenskej kultúry ďalším osobnostiam a kolektívom. Pamätný list Pro Cultura Slovaca v r. 2019 získal: Ján Struhár zo Srbska – za prínos v oblasti audiovizuálnej tvorby, za prezentáciu a propagáciu slovenského dolnozemského umenia a kultúry. Cenu Pro Cultura Slovaca v r. 2019 získali: Katarína Melegová Melichová zo Srbska – za prínos v oblasti audiovizuálnej tvorby, divadelného umenia, umeleckého prednesu, tvorby a realizácie významných kultúrnych podujatí, za úspešné riadenie kultúrnych ustanovizní, za dlhodobú podporu slovenského dolnozemského umenia a kultúry a za šírenie dobrého mena slovenského dolnozemského umenia a kultúry doma a v zahraničí, za ich prezentáciu a propagáciu a Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku z Rumunska – za prínos v oblasti tvorby a realizácie významných kultúrnych podujatí, za vedecko-výskumnú činnosť v oblasti kultúry dolnozemských Slovákov, za šírenie dobrého mena slovenského dolnozemského umenia a kultúry doma a v zahraničí, za dlhodobú podporu slovenského dolnozemského umenia a kultúry, za ich prezentáciu a propagáciu.

 

Ocenenia Pro Cultura Slovaca 2019

 

Ocenenia Pro Cultura Slovaca 2019

 

Ocenenia Pro Cultura Slovaca 2019

 

O udelení cien rozhodovala medzinárodná sedemčlenná porota v zložení: Pavel Hlásnik (RO) – predseda, Alžbeta Hollerová Račková (HU), Anna Chrťanová Leskovac (SRB), Libuška Lakatošová (SRB), Zuzana Lauková (HU), Ladoslav Lenovský (SK) a Bianca Unc (RO) – členovia, na svojom pracovnom zasadnutí v Nadlaku rozhodla o udelení ocenení Pro Cultura Slovaca v roku 2019 nasledovne:

Posledné desaťročie nášho slovenského žitia a bytia na Dolnej zemi bolo poznačené početnými a veľmi pestrými udalosťami. Niet pochýb o tom, že dolnozemské ceny, ktoré sme na začiatku tretieho milénia založili, patria do tejto kategórie významných počinov.

Najskôr vznikla Cena Ondreja Štefanka, ktorá zaznamenala prvé okrúhle jubileum a v marci 2019 sme ju udelili po jedenástykrát. Jej zriaďovateľom je Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku a udeľuje sa v súčinnosti so Svetovým združením Slovákov v zahraničí.

V roku 2012 sme založili ďalšiu cenu, ktorou sme sa rozhodli vzdať hold práci našich výnimočných učiteľských osobností a v októbri 2018 sme Cenu Samuela Tešedíka odovzdali už po siedmy raz. Zriaďovateľmi ceny sú Spoločnosť pre edukáciu a kultúru v Nadlaku, Asociácia slovenských pedagógov v Srbsku a Čabianska organizácia Slovákov a udeľujeme ju taktiež v súčinnosti so Svetovým združením Slovákov v zahraničí.

Vzhľadom na to, že Cena Ondreja Štefanka je udeľovaná jednak v oblasti literatúry, ale aj za spolkovú a organizátorskú činnosť v slovenskom zahraničnom svete a Cena Samuela Tešedíka je udeľovaná (stručne povedané) za pedagogickú a výchovnú prácu v slovenskom zahraničnom svete, už dlhšie sme pociťovali určité vákuum, ktoré by pokrývalo aktivity v oblasti kultúry v tom najširšom zmysle slova, od ochotníckych a spolkových prejavov, až po profesionálne formy kultúry.

Práve z tohto dôvodu sa reprezentatívne organizácie Slovákov na Dolnej zemi už niekoľko rokov zaoberali myšlienkou zriadenia takejto ceny. Na tradičnej jesennej porade našich organizácií z Maďarska, Rumunska a Srbska sa v októbri 2017 v Segedíne rozhodlo, že cenu zriadime ako spoločnú dolnozemskú.

Začiatkom novembra 2017 na pracovnom stretnutí v Novom Sade bola zriadená Cena Pro Cultura Slovaca, ktorá má pokrývať všetky oblasti kultúrnej činnosti v tom najširšom zmysle slova (okrem literatúry). A presne pred rokom, 28. apríla 2018, sme Cenu Pro Cultura Slovaca odovzdali v Báčskom Petrovci jej prvým laureátom.

Laudatiá predniesli:
na Jána Struhára – Anna Chrťanová Leskovac
na Katarínu Melegovú Melichovú – Mária Katarína Hrkľová
na Kultúrnu a vedeckú spoločnosť Ivana Krasku – Michal Babiak

Prítomní hostia:
Anton Paulik – parlamentný hovorca Slovákov v Národnom zhromaždení Maďarska
Alžbeta Hollerová Račková – predsedníčka Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku a výkonná tajomníčka Svetového združenia Slovákov v zahraničí
Emil Kuchár – generálny konzul Slovenskej republiky v Békešskej Čabe
Bianca Unc – generálna tajomníčka Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku
Pavel Hlásnik – podpredsedu Svetového združenia Slovákov v zahraničí pre Dolnú zem, prvý podpredseda Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku
František Zelman – podpredseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku
Róbert Mótyovszki – viceprimátor Slovenského Komlóša
Dušan Šomrák – viceprimátor Nadlaku
Anna Chrťanová Leskovac – riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov
Michal Lásik – predseda Čabianskej organizácie Slovákov
Ivan Miroslav Ambruš – predseda Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku
Katarína Melegová Melichová –predsedníčka Miestneho odboru Petrovec Matice slovenskej v Srbsku a predsedníčku Rady pre Slovákov žijúcich v zahraničí pri Matici slovenskej na Slovensku
Dana Onodiová – riaditeľka Slovenského divadla Vertigo, laureátka Ceny Pro Cultura Slovaca za rok 2018
Mária Katarína Hrkľová – predsedníčka Občianskeho združenia Dotyk ľudskosti – Touch of Humanity
Edita Pečeňová – riaditeľka Slovenského gymnázia, základnej školy, materskej školy a kolégia v Békešskej Čabe
Zuzana Lauková – predsedníčku Slovenskej menšinovej samosprávy v Slovenskom Komlóši a riaditeľku Slovenskej základnej školy v Slovenskom Komlóši
Ján Krcsméri – riaditeľ Základnej umeleckej školy v Slovenskom Komlóši

 

Pavel Hlásnik

Foto: Udscr Nădlac Dzsčr Nadlak

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články