Kulpínska svadba

Dni Janka Čemana 2017

Dnes v Pivnici štartujú Dni Janka Čemana a v rámci nich aj divadelný festival DIDA. On je "malým sviatkom pre všetkých, ktorí milujú divadlo a vnímajú ho nie ako ´lacnú zábavu´, ale možnosť vyspovedať si dušu, srdce, pocity, poukázať, poláskať, poštekliť." Uvádza Katarína Mišíková Hitzingerová, režisérka dnešného prvého súťažného predstavenia a dodáva, že ono na javisku pivnického domu kultúry ožije príbeh Anny Frankovej "v kontúrach, na ktoré nesmieme zabudnúť. Pretože ...ten kto ovláda minulosť, ovláda aj budúcnosť." Festival Divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA, ktoré už 23. krát organizuje Ochotnícke divadlo Janka Čemana, otvoria o 18,00 h výstavou Anna Franková – dejiny pre súčasnosť.

 

Kolektív OD Janka Čemana – Pivnica zahrá predstavenie Dievča, ktoré písalo, autora Samuela Gašparca v réžii K. Mišíkovej Hitzingerovej (Foto: Tatiana Imrek)

 

Kolektív OD Janka Čemana – Pivnica zahrá predstavenie Dievča, ktoré písalo, autora Samuela Gašparca v réžii K. Mišíkovej Hitzingerovej (Foto: Tatiana Imrek)

 

"... spracovať tému, ktorá vytvára mrazivé zimomriavky najmä na duši s ľuďmi, ktorí si vojnu prežili na vlastnej koži, je neopísateľné po každej ľuskej či tvorivej stránke... pripomenúť si a zároveň ďakovať za život... vychovať z našich detí ľudí, ktorí nikdy nikomu nesiahnu na život... krehkosť života a pominuteľnosť momentu..." Samuel Gašperec: Dievča, ktoré písalo.

Na výstave Anna Franková – dejiny pre súčasnosť na 32 výstavných paneloch je znázornený osud Anny Frankovej, židovského dievčaťa, ktoré stratilo svoj život v tábore počas Druhej svetovej vojny.

V divadelnom salóne bude nainštalovaná aj výstava plagátov. Ide o novinku v rámci festivalu DIDA a cieľom tejto súťaže je motivovať dizajnérov a umelcov k vytváraniu kreatívnych a premyslených plagátov, a týmto spôsobom – syntézou umenia divadelného a vizuálneho, skvalitňovať prácu lokálnych divadelných súborov. Plagáty posúdi komisia v zložení: Ma. Andrea Merníková, predsedníčka a členovia: Nina Miljušová a Mgr. Miroslav Pap.

 

Dni Janka Čemana 2017

 

V rámci Dní Janka Čemana sa tradične uskutočňuje aj spomienka na toto vzácne meno a jeho osobnosť. Každoročne skôr samotného otvorenia festivalu DIDA, predstavitelia OD Janka Čemana spolu s rodinou Janka Čemana navštevujú jeho hrobku. Na jeho počesť sa odnesú kvety a týmto gestom sa začínajú divadelné dni.

 

Návšteva hrobky Janka Čemana DIDA 2016, autor fotografie: Ján Čobrda – Blitz

 

Návšteva hrobky Janka Čemana DIDA 2016, autor fotografie: Ján Čobrda – Blitz

 

V sobotu 25. marca 2017 sú na rade ďalšie dve predstavenia, no predtým, v popoludňajších hodinách o pol piatej v miestnostiach Klubu poľnohospodárov bude prezentácia knižnej produkcie Slovenského vydavateľského centra v Báčskom Petrovci, tentoraz už pod názvom Vítanie jari s knihou.

Po tomto, o 18.00 hodine, pivnické javisko bude patriť členom Kolektívu kreatívnych amatérov KOKRAM z Kovačice, ktorí zahrajú inscenáciu TMA v réžii Dragana Karlečíka, ktorý je zároveň aj autor predlohy.

O 20.00 hodine vystúpi hosťujúce Medzibrodské kočovné divadlo, zo Slovenska, ako laureát festivalu Paláriková Raková v Čadci, ktoré predvedie predlohu Kamila Žišku Páračky u babky Justíny v réžii Tomáša Pohorelca.

V nedeľu sú na programe tiaž dve predstavenia. O 18.00 h náš básnik a spisovateľ Ján Salčák uvedie svoj autorský monodramatický projekt pomenovaný MEMENTO MORI a o 20.00 h vystúpi ďalší hosťujúci divadelný súbor zo Slovenska, z Tisovca, ktorý zahrá predlohu BOH MASAKRA Jasminy Rezy a v réžii Jakuba Mudráka.

 

Posudzovacia komisia festivalu DIDA 2017 bude pracovať v zložení: Zuzana Tárnociová, predsedníčka,Vladimír Valentík a Dr. Zuzana Týrová (foto: Ján Čobrda – Blitz)

 

Posudzovacia komisia festivalu DIDA 2017 bude pracovať v zložení: Zuzana Tárnociová, predsedníčka,Vladimír Valentík a Dr. Zuzana Týrová (foto: Ján Čobrda – Blitz)

 

23. Festival divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA 2017 v Pivnici bude pokračovať vo štvrtok 30. marca a to až tromi detskými divadelnými predstaveniami, keď vystúpia najmladší divadelníci zo Starej Pazovy, Pivnice a z chorvátskeho Iloka.

V piatok 31. marca sa najprv predstavia Aradáčania s predlohou Lenivec autora a režiséra Jana Hrubíka a po nich Kysáčania zahrajú VHV-ho drámu Zámka škripí v réžii Svetlany Gaškovej a Jána Privizera. V sobotu 1. apríla Vojlovičania sa predstavia najprv so Simićovým Pánom doktorom v režijnom stvárnení Vladany Cvijanovićovej a potom aj so svojim druhým predstavením Futúrum lásky autorky a režisérky Terézy Veberovej Oravcovej.

V nedeľu 2. apríla po vyhodnotení festivalu vystúpi hosťujúce divadlo z Novej Pazovy, ktoré predvedie predlohu Duška M. Petrovića Bratia a sestry v réžii Alexandra Baka.

Divadelné predstavenia sa budú uchádzať o nasledovné ceny: Cenu Janka Čemana, Cenu za nový inscenovaný text dolnozemského autora, Cenu za najúspešnejšie predstavenie, Cenu za dramaturgiu a prvú, druhú a tretiu Cenu za herecký výkon.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 CENYDIDA 2017-04-03 23:27
Cenu za najúspešnejšie predstavenie, ktoré bude predstavovať festival DIDA v Čadci na Palárikovej Rakovej udelili Ochotníckemu divadlu pri KC Kysáč za inscenáciu Zámka škripí autora VHV v réžii Svetlany Gaškovej a Jána Privizera.
Cenu Janka Čemana za inscenáciu, v ktorej je podaný najautentickejší obraz zo života dolnozemských Slovákov udelili inscenácii Levinec autora a režiséra Jána Hrubíka v podaní divadelnej sekcie Branislava Vierga KC Aradáč.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články