PDvK

18. marec – Svetový deň recyklácie

Dnes je Svetový deň recyklácie. Popustite uzdu svojej kreativite. Upcyklujte. Je to vskutku kreatívny spôsob recyklácie. Upcyklovať môžu všetci, pričom platí, že práve kreativite sa medze nekladú. Ako? Jednoducho! Vezmite si napríklad staré tričko, ktoré už dlhšie nenosíte. Najčastejší spôsob ďalšieho využitia je tričko rozstrihať a používať ako handry na prach. V tomto prípade sa jedná o recykláciu. Ak však tričko upravíte, prešijete či zafarbíte, vznikne tak nový produkt s vyššou hodnotou – originálny handmade kúsok. To je už upcyklácia. Upcykláciu mnohí chápu ako omnoho viac. Jej zástancovia ju považujú za kultúrny smer a spôsob postmoderného uvažovania, ktorý stavajú do protikladu k súčasnému materializmu, nadmernej výrobe a produkcii odpadu.

 

http://www.globalrecyclingfoundation.org/our-initiatives/initiative-3/

 

http://www.globalrecyclingfoundation.org/our-initiatives/initiative-3/

 

Módny priemysel je jedným z piatich najšpinavších priemyslov na svete. Naše oblečenie, ktoré je vyrábané rýchlo a lacno, sa rýchlo mení v odpad a veľmi často ho vyrábajú deti v krajinách tretieho sveta. Z dlhodobého hľadiska je to neudržateľné, či už sa to týka zneužívania lacnej pracovnej sily, prečerpávania prírodných zdrojov alebo narastajúceho množstvo textilného odpadu.

Veľmi obľúbeným sa stal trend upcyklácie vo fashion priemysle, a to najmä u mladých dizajnérov, ktorí si uvedomujú jej pozitíva. Vedia, že je potrebné chrániť a byť šetrný nielen k svojmu telu, ale i k životnému prostrediu. Preto sa u uvedomelých ľudí do popredia dostáva koncept tzv. upcyklácie. https://www.fashionrevolution.org/europe/slovakia/

Popustite uzdu svojej kreativite. Nápady nájdete aj TU: https://www.kreativita.info/recycling/

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články