Svadba u Kulpinu

Komorne ladený večierok v Kulpíne

V Dunđerskovom kaštieli v Kulpíne, pohodlne usadení v štýlových sedačkách a kreslách, návštevníci včerajšieho literárneho podujatia si mohli užiť z tých pekných obsahov zhrnutých do kníh a oddýchnuť si od každodenných, bežných a snáď i nudných zimných večerí pri televízore a počítači. Treba vyjsť a vymaniť sa z toho virtuálneho sveta a vrátiť sa do skutočného – kamarátenie s ľuďmi a knihou môže byť tou najlepšou alternatívou. Tak sa aj účastníci včerajšieho literárneho večierka obohatili poznatkami, nadchli sa, porozprávali, zduchovneli a ešte sa aj dobre bavili pri chutnom občerstvení. V kaštieli prebiehala pravidelná zimná akcia Slovenského vydavateľského centra (SVC) Zima s knihou, na ktorej po stručnom riporte o najnovšej produkcii tohto nášho vydavateľstva, pozornosť bola venovaná tvorbe Viery Benkovej, Michala Ďugu a Daniela Pixiadesa.

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Organizátormi večierka boli Spolok kulpínskych žien, MOMS v Kulpíne a Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo, v mene ktorých hostí privítali predsedovia: Katarína Zorňanová, Pavel Gaža a Dr. Ján Kišgeci. Profesor Kišgeci vyzval všetkých, ktorí chcú a môžu pomôcť pri záchrane kultúrneho dedičstva uschovaného v kulpínskom Poľnohospodárskom múzeu, aby sa pridali do jeho tímu entuziastov pôsobiacich v tejto oblasti. Večierkom prítomných viedla Katarína Pucovská, ktorá predstavila aj účastníkov Zimy s knihou: Vladimíra Valentíka, riaditeľa Slovenského vydavateľského centra z Báčskeho Petrovca a spisovateľku Vieru Benkovú.

Vladimír Valentík s potešením konštatoval, že vlani vydali vyše 30 kníh, zároveň sa však aj posťažoval, že z pokrajinských prostriedkov sa im ušlo iba na vydanie dvoch útlych knižiek.

Tohtoročná jubilantka Viera Benková (1939) hovorila o súčasnej rýchlej dobe, ktorá si vyžaduje aj zmeny v literatúre. Jej najnovšia zbierka Panónske haiku prináša krátke, vo väčšine trojveršové vyjadrenia poetkiných pocitov, či filozofických úvah.

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Komorne ladený večierok v Kulpíne

 

Kulpínsky rodák Michal Ďuga sa vo svojej najnovšej básnickej zbierke Nebeský oheň / potulky s Hölderlinom, predstavuje s ľúbostnou poéziou, z ktorej na večierku dve básne prečítala Viera Dorčová Babiaková. Nášmu exilovému spisovateľovi Danielovi Pixiadesovi vlani v SVC vyšli tri knihy, z čoho detská zbierka Sunčani putnici v srbčine. Prednesom básní z tejto knihy večierok ozvláštnili žiaci kulpínskej základnej školy Iris a Zoran Mitićovci. Z Pixiadesových memoárových záznamov Zápisky bez poradia a knihy veršov Kaleidoskop úryvky prečítala ich prekladateľka Katarína Pucovská.

Učiteľ Daniel Pixiades v Kulpíne pôsobil v období rokov 1952 – 1962. V memoárových zápiskoch, opisujúcich odchod z Kulpína, sa vyznáva, že v tejto našej dedine strávil najkrajšiu časť života, lebo: V ňom som strávil najkrajšie chvíle svojej mladosti. Tam som sa stal básnikom, bol napájaní zo žriedla lásky a duševne sýtený radosťou. To všetko mi chýbalo v ďalšej časti života.

Teraz zisťujem, že tá radosť, ktorú som pociťoval pri odchode z tejto dediny, bola iba chvíľková. Zradil som tým svoj myšlienkový svet, lebo nikdy viac som už nebol na svojom a medzi svojimi. Bez ohľadu na zjavné úspechy, stal som sa cudzincom v každom inom prostredí. Získaval som síce uznania z rôznych oblastí: zo školstva, literatúry, spoločenských aktivít... ale akoby ten úspech vždy patril niekomu inému. V Novom Sade som bol „akýsi Slovák", v Karlovciach „Tót", v Čiernej Hore „nejaký Vojvodinčan" a tu v Kanade „emigrant", ktorý svojim akcentom zavše aj úsmevy vyláka.

 

Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #1 RE: Komorne ladený večierok v KulpíneSmiljana Piksiades 2019-02-13 13:03
Srdecny pozdrav aj velka vdaka organizatorom a vsetkym ucastnikom v programe. Ako vzdy, aj tentoraz sme sa potesili sprave o uspechu poriadania Zima s kihou v Kulpine. Zvlast sa podakuvame kulpinskym zenam v cele s Katkou Zornanovou Simovou. Nasim malym recitatorom gratulujeme na krasnom predstaveni mojich versov. Isteze moja by vala najlepsia ziacka v triede, Zdenka Vidova, ich babka, v tom ma velke zasluhy. Chceli by sme sa osobitne kazdemu pritomnemu na tomto podujati podakovat za ucast a na pochope vyznamu na takychto stretnutiach. Katka, Tebe a Vierke sa naozaj s plnym srdcom klaniam pre vase obetovanie oddat svoju lasku kniham a ich autorom Povdacni Daniel a Smiljana Pixiadesovci.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články