Svadba u Kulpinu

Novosadský veľtrh

Partnerom tohtoročného 88. Medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu v Novom Sade, ktorý sa začal v sobotu a potrvá do 24. septembra, je Česká republika a na ňom sa spoločne predstavuje 13 českých spoločností. Českí podnikatelia sa od roku 2017 zúčastňujú poľnohospodárskeho veľtrhu v Novom Sade a v tomto roku ich spoločný stánok je v hale 1. „Chcel by som poďakovať organizátorom veľtrhu za možnosť byť partnerskou krajinou, ale aj za to, že v tejto ťažkej dobe, spôsobenej pandémiou koronavírusu, sa novosadskému veľtrhu podarilo zorganizovať podujatie s početnými vystavovateľmi a veľkým počtom návštevníkmi. Som rád, že Česká republika je partnerom poľnohospodárskeho veľtrhu, lebo to potvrdzuje aj dlhoročné priateľstvo medzi Srbskom a Českou republikou, ako aj spoluprácu českých odborníkov s kolegami zo Srbska. Želáme si, aby to tak bolo aj v budúcnosti, "- zdôraznil veľvyslanec Českej republiky v Srbsku Tomáš Kuchta.

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Návštevníci veľtrhu môžu na českom stánku okoštovať pivo, šampanské a mäsové výrobky a dozvedieť sa o práci Inštitútu pre výskum krmovín, o novinkách pestovateľov chmeľu a spoločnostiach ktoré sa zaoberajú genetikou, výrobou lucerny a rozvojom fariem. Návštevníci a podnikatelia prichádzajú na veľtrh nielen za účelom predaja alebo nákupu, ale aj kvôli výmene informácií, keďže správne informácie v správnom čase môžu byť veľmi vzácne. Stretnutie českých a petrovských výrobcov a spracovateľov chmeľu iste môže byť prospešné pre obe strany.

 

Foto: Marica Vučić Kišgeci

 

Foto: Marica Vučić Kišgeci

 

Foto: Marica Vučić Kišgeci

 

Pred vchodom do kongresového centra „Master" Novosadského veľtrhu včera bola otvorená Spomienková výstava fotografií „Oko všetkých nás" nedávno zosnulého fotografa Jaroslava Papa z Lalite, ktorý roky fotografoval akcie a udalosti na novosadskom výstavisku. Každá fotografia je podpísaná ako umenie okamihu a na jednej z nich je uvedený nielen dátum, ale aj sekunda, kedy vznikla, pretože bola poslednou fotografiou uloženou v jeho fotoaparáte. Posledným dychom a pohľadom zvečnil práve jeleňa – zviera, ako sa píše v katalógu výstavy, ktoré bolo neodmysliteľnou súčasťou Papovho života.

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Foto: Novosadski sajam

 

Novosadský veľtrh zabezpečil rešpektovanie epidemiologických opatrení pre návštevníkov všetkých troch podujatí, ktoré paralelne prebiehajú na novosadskom výstavisku: Poľnohospodárskeho veľtrhu, Veľtrhu lovu a rybolovu a Veľtrhu ekológie. Na vstup návštevníci potrebujú zelený certifikát (osvedčenie o očkovaní alebo vyliečení z covid -19) alebo negatívny PCR test a kto to nemá, môže si pred vstupom na veľtrh zdarma urobiť rýchly antigénový test.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články