Svadba u Kulpinu

Testosterón v SVD

Mali si povedať „áno", ale ona povedala „nie" a priamo pri oltári sa vrhla na iného muža. Tento výjav, na ktorý sa nadväzuje celé predstavenie, si však divák musí iba domyslieť, keďže je to takzvaná mužská predloha a v nej hrajú iba muži. Muži sa bez prítomnosti žien rozprávajú „chlapsky", agresívne a vulgárne. A rozprávajú sa stále o ženách...Vraj, ich mužská agresivita vychádza predovšetkým zo samotnej existencie žien! V názorovom rozpore o získanie ženskej priazne stoja na jednej strane dominantní alfasamci s bohatými, často neobvyklými skúsenosťami a na druhej strane sú tí, čo so ženami nemajú veľké skúsenosti, sú podriadení, a v tomto príbehu sú to znalci biológie a práva, ktorí vedia vtipne vysvetliť fungovanie prírody, úlohu testosterónu a toho živočíšneho pudu v človeku. A kto že z tohto sporu vyjde víťazne? Žena. Keď zazvoní telefón a žena zavolá domov, aj tí alfasamci sa menia v krotkých psíkov. Muži na dne vlastnej úprimnosti... to je Testosterón, najnovšie predstavenie Slovenského vojvodinského divadla. Poldruha hodiny smiechu.

 

Autor fotografií Dejan Valek

 

Autor fotografií Dejan Valek

 

Autor fotografií Dejan Valek

 

Autor fotografií Dejan Valek

 

Sedem mužov sa snaží pochopiť, čo tú mladuchu viedlo k tomu, aby sa pred oltárom vrhla na iného. Aby pochopili ženské správanie, musia najprv pochopiť ich uvažovanie, a teda ich podstatu. A to bude šok... „Pod tou ich drsnou náturou, hrubým povrchom, sa skrývajú ľudia, ktorí sú v skutku mäkkí a žiadostiví lásky, chcú tú lásku dávať a prijímať. Myslím si, že je to práve najkrajšie v tomto predstavení,"– povedal po včerajšej úspešnej premiére režisér Radoje Čupić. Ozrejmil, že predlohu poľského autora Andrzeja Saramonowicza Testosterón nacvičil pred vyše desaťročím s Divadlom mladých v Novom Sade. Aj vtedy to zožalo pozoruhodný úspech. „Tentokrát má predloha inú energia, sú tu iní ľudia, iné stvárnenia, iná pamäť... je to teda celkom iné. Bol som v obecenstve, pozeral som predstavenie z obecenstva a bol som hrdý, ako krásne to naši herci zahrali a ako pekne publikum reagovalo. Omnoho je ťažšie obecenstvo rozosmiať ako rozplakať a oni ho počas celého predstavenia rozosmievali. Presne sa cítilo, že tá dobrá energia z obecenstva vplývala na hercov a oni ju s radosťou vracali publiku," - ozrejmil Radoje Čupić a na otázku, či existovala jazyková bariéra, keďže mu je slovenčina cudzia, odpovedal, že sa nedávno presťahoval do Kulpína a medzi prvoradé úlohy si stanovil naučiť sa po slovensky.

 

Testosterón v SVD

 

Testosterón v SVD

 

Testosterón v SVD

 

Testosterón v SVD

 

Testosterón v SVD

 

Riaditeľka Slovenského vojvodinského divadla Viera Krstovská ozrejmila, že si túto predlohu vyhliadli ešte pred asi štyrmi rokmi, ale nemohli nájsť režiséra. Chceli komédiu, aby ňou v týchto ťažkých časoch vniesli do života trochu radosti a tiež zvýšili návštevnosť divadla. Predloha Testosterón sa môže hrať aj na menších scénach, takže v prípade záujmu plánujú aj hosťovačky. Prvá repríza bude už o týždeň, 27. marca 2022.

autor Andrzej Saramonowicz
réžia Radoje Čupić
Dramaturgia, adaptácia, scéna a kostýmy, svetelný dizajn: Radoje Čupić
Preklad, jazyková adaptácia (s použitím prekladu Bohdany Hromádkovej): Tatjana Mitićová
Autor hudby: Jaroslav Zima
Účinkujú:
STAVROS - Zdenko Kožík
KOSTA - Branislav Čeman
JANKO - Ivan Privizer
ROBERT - Kristián Križan
NIK - Ján Sklenár
MILOŠ - Ján Bohuš
KANTA - Andrej Vereský
Lektorka: Tatjana Mitićová
Majster zvuku: Jaroslav Zima
Majster svetla: Peter Čáni
Šepkárka: Miroslava Blažićová
Majster scény: Ondrej Mištec
Vedúci výroby a javiskovej techniky: Ondrej Mištec
Dizajn propagačných materiálov: Andrea Merníková Šimonová
Fotografie: Valek Dejan
Predstavenie vedie: Miroslava Blažićová
Predstavenie trvá 1,5h

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články