Svadba u Kulpinu

Rok odkazu štúrovcov – vedecká konferencia a Matičná esej

Matica slovenská (MS) z Martina vyhlásila tento rok za Rok odkazu štúrovcov. Matičiari upozorňujú, že v roku 2022 uplynie presne 200 rokov od narodenia viacerých významných štúrovcov, sú medzi nimi Ján Francisci, Janko Kráľ, Ján Rotarides, Ján Kalinčiak a ďalší. „Pre Maticu slovenskú však nemajú význam len ako národní buditelia, ale mnohí z nich boli úplne prvými matičiarmi. Samotný Ján Francisci bol nielen kľúčovou postavou štúrovského hnutia, ale aj vzniku Matice slovenskej v roku 1863, v ktorej bol doživotným čestným podpredsedom," zdôrazňuje predseda MS Marián Gešper. Viaceré tohtoročné podujatia sa preto nesú práve v znamení štúrovského odkazu. V Martine 8. – 9. septembra 2022 usporiadajú vedeckú konferenciu ODKAZ ŠTÚROVSKEJ GENERÁCIE a tiež celoštátna súťaž „Matičná esej" je ladená k roku odkazu štúrovcov. Prihlášky na konferenciu je potrebné zaslať do 15. mája a eseje na súťaž možno poslať do 30. mája 2022.

 

Rok odkazu štúrovcov – vedecká konferencia a Matičná esejRok odkazu štúrovcov – vedecká konferencia a Matičná esej

 

Témy esejí:
NÁROD V 21. STOROČÍ
„Pravde žil som, krivdu bil som, verne národ svoj ľúbil som."
- Samo Chalupka

ČO JE MLADOSŤ
"Mladosť je túžba živá po kráse..."
-Andrej Sládkovič

AKÁ NÁS ČAKÁ BUDÚCNOSŤ
"Naspäť cesta nemožná, napred sa ísť musí..."
-Ľudovít Štúr

Eseje posielajte do 3O. mája na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Výsledky súťaže budú vyhlásené na festivale Slovesná jar 2022 v Martine.

Štúrovská generácia je bezkonkurenčne najvýznamnejšou generáciou v celých slovenských dejinách. Matica slovenská vyhlásila letopočet 2022 za Rok odkazu štúrovcov. Pri tejto príležitosti usporiada vedeckú konferenciu Odkaz štúrovskej generácie. Štúrovci sa vo vrcholnej fáze národného obrodenia v polovici 19. storočia podieľali na princípe ľudovosti, na kodifikovaní spisovnej slovenčiny, reprezentovali slovenskú romantickú literatúru známu ako Štúrova škola, umenie, kultúru, osvetu a vedu. Stali sa šíriteľmi revolučných myšlienok

Viac TU:

Prihlášky na konferenciu pošlite do 15. mája 2022 na mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

Kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články