Svadba u Kulpinu

Pravoslávne Vianoce

Dnes je podľa staršieho – juliánskeho kalendára 24. decembra a pravoslávni veriaci, ktorí sa riadia podľa tohto kalendára, začínajú sláviť Vianoce. Podľa svetského kalendára (gregoriánskeho) je už 6. januára a podľa neho svätíme sviatok Troch kráľov. Pre evanjelikov je dnešný deň, ktorý je pomenovaný Zjavenie Pána mudrcom, posledným dňom vianočného obdobia, v tento deň sa už rozoberá vianočný stromček. U katolíkov sa vianočné obdobie končí prvou nedeľou po Troch kráľoch, keď sa slávi Krst Pána. V rovnaký deň keď sa teda u protestantov končí vianočné obdobie, u pravoslávnych sa ono iba začína a 6. január je pravoslávny Badnji dan čiže Štedrý deň. Po Štedrom dni, zajtra 7. januára bude Sviatok narodenia Ježiša Krista, Roždestvo Hristovo – Božić, teda Vianoce a v Srbsku je tento deň dňom pracovného voľna. Pravoslávnymi symbolmi Vianoc sú dub, ako posvätný strom, a oheň, ako symbol tepla, ktoré má hriať rodinu počas celého roka. Na dnešných podvečerných štedrovečerných bohoslužbách v kulpínskom pravoslávnom kostole, ktoré slúžil Branko Karać, pravoslávny kňaz v cirkevných zboroch Kulpín a Maglić, sa zúčastnili početné pravoslávne rodiny nielen z Kulpína. Po službách Božích všetci sa zhromaždili vôkol vatry v kostolnej záhrade. Pálili dubové konáre, ktoré podľa pomenovania Štedrý večer čiže Badnje veče menujú „badnjak".

 

Pravoslávne Vianoce

 

Pravoslávne Vianoce

 

Pravoslávne Vianoce

 

Pravoslávne Vianoce

 

U pravoslávnych je zvykom pálenie "badnjaka", štedrovečernej vatry, ktorá spája a hreje rodinu

 

U pravoslávnych je zvykom pálenie "badnjaka", štedrovečernej vatry, ktorá spája a hreje rodinu

 

Patriarcha Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) Porfirije pobudol dnes v Záhrebe, kde Srbská národná rada zorganizovala slávnostnú vianočnú recepciu. Najvyšší hodnostár SPC tam zdôraznil, že bez ohľadu na rozdiely všetci sme povolaní byť Božím ľudom, byť jeho cirkev, občanmi nebeského kráľovstva. Na recepcii sa zúčastnil predseda vlády Chorvátska Andrej Plenković, prvý podpredseda vlády Srbska Ivica Dačić, ako aj ďalší predstavitelia srbského a chorvátskeho štátu, medzi ktorými aj Kulpínčan Aleksandar Nakić, generálny konzul Srbskej republiky vo Vukovare.

 

Patriarcha Porfirije a Aleksandar Nakić na dnešnej recepcii v Záhrebe

 

Patriarcha Porfirije a Aleksandar Nakić na dnešnej recepcii v Záhrebe

 

Druhý vianočný deň bude zasvätený Bohorodičke, – Zboru Presvätej Bohorodičky/Sabor Presvete Bogorodice, ktorá je dominantnou postavou pravoslávnych vianočných sviatkov. A tretí deň patrí prvému mučeníkovi sv. Štefanovi / Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan. Týmto dňom sa končia vianočné sviatky, ktoré Srbská pravoslávna cirkev (SPC) slávi tri dni. Pravoslávni veriaci takto a v tieto dni oslavujú Vianoce ešte od roku 380 nového letopočtu. Nový rok sa pre nich začína 14. januára.

Podľa nášho gregoriánskeho kalendára dnes je sviatok Zjavenia Krista Pána mudrcom, trom kráľom, ktorí aj keď boli pohanmi, prišli sa pokloniť narodenému Ježišovi. Tento dnešný sviatok a to, že sa Kristus Pán najprv zjavil trom kráľom, ktorí neboli kresťanmi, ba dokonca líšili sa aj farbou pleti, nás vskutku učí uctievať si Človeka a usmerňuje k ekumenizmu.

Pranostika hovorí, že na Tri krále - o krok dále... Aj keď sa posúvame „o krok dále", čiže dni sa už začínajú dĺžiť, ešte stále sú večeri dosť dlhé a to možno využiť na zimné radovánky. Po Troch kráľoch sa začínajú fašiangy. V mnohých našich dolnozemských slovenských rodinách sa v dnešný deň tradične varí fazuľa a vyprážajú sa pampúchy. Týmto "všedným" jedlom sa otvára obdobie zábav, karnevalov, či tých našich starodávnych priadok.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články