Veľká noc v Kulpíne

O slávnostiach, trochu inak...

Namiesto kritických postrehov z tohtoročných Slovenských národných slávností ponúkame článok spred piatich rokov, ktorý sme na tomto webe uverejnili 17. 08. 2013. Je to o tom, ako sme oslavovali, keď naša Národnostná rada bola o päť rokov mladšia, teda desaťročná. Čo sa všetko vtedy plánovalo a čo nasľubovalo? Ponúkame komentár a aj náš archívny zvukový záznam zhrnutý do necelých osem minút o tom, aké pochvalné slová na SNS v roku 2013 odzneli. Želáme zaujímavé čítanie a počúvanie!

 

O slávnostiach, trochu inak...

 

„SNS sa začali prakticky vo štvrtok 1. augusta 2013 oslavou desiateho výročia Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM). Pri tej príležitosti svetlo sveta uzrela veľká, hrubá (500 stranová), luxusná, ťažká ? (váži vyše 2 kg) kniha s množstvom fotografií. Pekne je čítať o veľkých činoch nášho národnostného vedenia, o čom sa v knihe píše veľkými, tučnými písmenami, dívať sa na množstvo krásnych farebných záberov, zachytávajúcich prevažne predsedníčku – niektoré fotografie sa dokonca aj opakujú - a pri toľkom luxuse sa cítiť skutočne dôležito veľký. Len či sme skutočne veľkí? Alebo je veľká len tá kniha?

Nasledujúci deň, v piatok 2. Augusta, slovenský minister zahraničia a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák sa v Petrovci stretol s premiérom Srbska Ivicom Dačićom. Po schôdzi minister Lajčák povedal niečo pre nás nanajvýš dôležité. Medzi iným zdôraznil, že je Slovensko odhodlané ten dlh, ktorý má Srbsko voči Slovensku a ktorý sa musí splatiť, deponovať pre nás, tunajších Slovákov. Ide o dlžobu, ktorá toho času už narástla do výšky zo 20 miliónov dolárov.

V sobotu na matičnom zhromaždení predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Igor Furdík prítomným matičiarom a sebe, ale snáď aj predsedníčkam našich strešných organizácií, zadal matematický príklad: ak je prihlásených Slovákov s právom hlasu 31 000 a podľa princípu, akým sa vypočítava mandát poslanca menšinových politických strán v republikovom parlamente, ktorý určuje, že 14 500 hlasov zabezpečí jedno miesto v Zhromaždení Srbska, koľkých poslancov by tunajší Slováci mohli mať? Sám aj riešil úlohu a dodal, že s dvomi republikovými poslancami by Slováci mohli byť dôležitým faktorom, ako čo sú dôležitým faktorom aj iné menšinové strany.

V nedeľu sa konalo stretnutie slovenských vojvodinských novinárov, kde udelili novoustanovenú Cenu za prínos v oblasti kultúry Výboru pre informovanie NRSNM.

Novinárske združenie bude teda udeľovať cenu nie za novinárske príspevky ale iba za „prínos v oblasti kultúry". A novinári píšuci na politické, ekonomické, hospodárske, športové...témy sú vyradení z konkurencie. Alebo si cenu nezasluhujú? Alebo,... žeby sme vôbec nemali kvalitných novinárov, píšucich napr. na politické témy, alebo sú len nežiaduci... Ak nejde o ani jedno z uvedeného, podľa princípu reciprocity, by teda Výbor pre kultúru NRSNM mohol ustanoviť Cenu za prínos v oblasti žurnalistiky."

 

Katarína Pucovská (17. 08. 2013)

 

http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/6097-o-slavnostiach-trochu-ina-de-za-dom

Zvukovú reportáž Kataríny Pucovskej o Slovenských národných slávnostiach 2013 v Báčskom Petrovci, odvysielanú v slovenskom programe SBS austrálskeho verejnoprávneho servisu si možno vypočuť TU:

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články