Veľká noc v Kulpíne

Premiéra v SVD: Krásavica z Leenane

Slovenské vojvodinské divadlo z Báčskeho Petrovca včera večer ponúklo milovníkom divadla ďalšiu premiéru. Predstavenie sa začalo tmou. Temnota v ľuďoch, ale aj v nás. Hlavnými postavami sú despotická, schizofrenická matka a dcéra, ktorej čas na vydaj pomaly unikal. Žijú v zapadákove, v biednom dome v odľahlej časti Írska, v trúchlivej prázdnote, so sliepkami. Dcéra je z takého nudného a bezvýchodiskového života psychicky zronená a nakoniec sa úplne zrúti. Na javisku, pred vašimi očami, sa krásavica mení v šialenú osobu. Krásavicu z Leenane britsko-írskeho autora Martina McDonagha si návštevníci v plnej sieni SVD mali možnosť pozrieť v režisérskom stvárnení Richarda Sanitru, ktorý sa vyznáva: „Petrovec milujem, preto som sa sem vrátil tretí krát."

 

Foto Katarína Pucovská

 

Foto Katarína Pucovská

 

„Hra je zmesou čiernej komédie a trileru, sú v nej vyhrotené situácie, ktoré nie sú bežné, ale práve v takýchto vyhrotených situáciách sa môžu ukázať isté ľudské vzťahy, ktoré fungujú medzi ľuďmi v každodennom živote," – hovorí režisér Richard Sanitra a dodáva: „Nemoralizujeme. Neponúkame odpovede, ale prinášame iba isté otázky." Napríklad aj otázku, či možno uniknúť z kolobehu vlastnej špiny, ktorú všetci v sebe nosíme, ak ju neovládame a nepotláčame. Celý príbeh je vskutku o tom, aké môžu byť niekedy kruté ľudské vzťahy. „Je tam aj téma toho, akým spôsobom ľudia odchádzajú stadiaľ kde žijú, čo to v nich vyvoláva. My nedávame odpoveď či je to dobre alebo je zle, je to iba o tom, ako ľudia uvažujú."

Herci Svetlana Gašková, Daniela Legíňová Sabová, Ivan Sabolčki a Ivan Privizer boli naozaj vynikajúci – vyhlásil po predstavení Richard Sanitra a dodal, že dramaturgiu mal na starosti kulpínsky rodák Ján Chalupka, s ktorým úspešne spolupracuje aj vo zvolenskom divadle.

 

Foto: Igor Bovdiš

 

Foto: Igor Bovdiš

 

Foto: Igor Bovdiš

 

Foto: Igor Bovdiš

 

„Krásavica z Leenane je určite klenot svetovej dramatickej tvorby, obsahuje takmer nebezpečný mix melodramatického, dramatického a čiernohumorného. Ona sa už stala akousi klasikou, na srbských javiskách sa tiež často hráva. Celková téma hry totiž veľmi korešponduje s tým čo cítime a prežívame aj na týchto priestoroch," – hovorí dramaturg Ján Chalupka a dodáva, že ..."autor ide až na hranu alebo dokonca za hranu čierneho humoru, niekde kde už začína cynizmus alebo dokonca sarkazmus. Je to veľmi dobrá zaťažkávacia skúška pre hercov, je to dokonca herecký koncert pre štyri postavy."

 

Ján Chalupka  a Richard Sanitra  po predstavení (Foto Katarína Pucovská)

 

Ján Chalupka a Richard Sanitra po predstavení (Foto Katarína Pucovská)

 

Predstavenie Krásavica z Leenane vzniklo v rámci osláv15 rokov Slovenského vojvodinského divadla.

Prvá repríza tohto predstavenia bude o mesiac v rámci Petrovských dní divadelných, ktoré budú trvať od 21. do 24. septembra 2018.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články