Veľká noc v Kulpíne

Dni mesta Nadlak

Nadlak leží na rovine pár kilometrov od rumunsko-maďarských hraníc, v západnej časti župy Arad v Rumunsku. Slováci tam prišli v roku 1803 hľadať nový domov a lepšie podmienky na život. Evanjelický kostol stojí v centre Nadlaku a spája väčšinu Slovákov, katolíkov je iba okolo 150. Základný kameň evanjelického kostola položili Slováci pred 200 rokmi. Veľká udalosť je zaznamenaná aj na obraze pri oltári v kostole. Takmer polovica z viac ako sedemtisíc obyvateľov Nadlaku sú Slováci. Aj po viac ako dvoch storočiach života v „cudzej" krajine, ktorá sa im medzitým stala domovom, sú Slováci hrdí na svoj pôvod. V týchto dňoch tam oslavujú Dni mesta Nadlak a v rámci osláv prebiehajú viaceré podujatia: včera sa tam ukončil Dolnozemský remeselnícky tábor, v parku zasadili strom, kňazi posvätili chlieb...

 

Foto Iamriska Cristian

 

Foto Iamriska Cristian

 

Foto Iamriska Cristian

 

Foto Iamriska Cristian

 

Slováci v Nadlaku si rodný jazyk udržali, takže takmer všade v meste sa dá dohovoriť rodnou rečou. V rodinách sa stále rozprávajú po slovensky a v Školskom stredisku Jozefa Gregora Tajovského sa v slovenčine učia všetky predmety.

Dolnozemský remeselnícky tábor pre deti zorganizoval Demokraticky Zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku a na ňom sa zúčastnili aj žiaci zo Srbska. Prebiehal v dňoch 22.07-26.07.2018 v priestoroch evanjelického luteránskeho CZ v Nadlaku. Na ňom sa deti učili piecť a zdobiť medovníčky.

 

Foto Krokos Pavel

 

Foto Krokos Pavel

 

Foto Krokos Pavel

 

Foto Krokos Pavel

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články