Veľká noc v Kulpíne

Seminár choreografov a príprava etnologickej konferencie

Výbor pre kultúru NRSNM v termíne od 31. augusta do 2. septembra 2018 na Katai salaši v Malom Iđoši zorganizuje seminár pre umeleckých vedúcich tanečných a hudobných súborov s cieľom zdokonaľovať a vyprofilovať mladých pedagógov, choreografov a umeleckých vedúcich kultúrno-umeleckých spolkov vo Vojvodine. V rámci školenia sa pozornosť venuje tréningovým technikám, zásadám tanečnej pedagogiky, analýze a rozboru tanečného vojvodinského materiálu, modelovaniu choreografií, hlasovým technikám, hre na hudobných nástrojoch a i. Z technických dôvodov, keď sú už ľudia z rovnakej záujmovej skupiny zozbieraný na jednom mieste, sme sa rozhodli vsunúť do seminára aj ešte jednu udalosť. Ide o Úvod do Etnologickej konferencie, ktorá by sa mala usporiadať v nasledujúcom roku.

 

Seminár choreografov a príprava etnologickej konferencie

 

Úvod do etnologickej konferencie, s podnázvom Folklórna debata, bude viesť etnológ Marijan Pavlov. Konferenciu organizuje Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (UKVS) v sobotu 1. septembra so začiatkom o 15.30 hodine. V úvode bude krátka prednáška o metodológii výskumu ľudového tanca, piesne a odevu. V pokračovaní programu sú plánované rôzne debaty o súčasnej situácii vo folklórnom svete tu vo Vojvodine a definujú sa problémy a ponúknu možné riešenia.

V roku 2019 v UKVS plánujú usporiadať prvý ročník Etnologickej konferencii, takže toto by mal byť výskumno-prípravný projekt.

V prípade záujmu účasti na Folklórnej debate záujemcovia sa môžu ozvať v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (telefónne číslo: 021/ 54 55 70).

 

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články