Veľká noc v Kulpíne

Trinásta hodina

Fraška vo veršoch Trinásta hodina alebo Veď sa nahľadíme, kto bude hlásnikom v Kocúrkove, autora Jána Chalupku, v predvedení ochotníkov z Brezna, včera večer uzavrela hody Divadla VHV v Petrovci pomenované Hodujeme a holdujeme divadlu. Trinástka, číslo, ktoré je synonymom niečoho negatívneho a pojmy Kocúrkovo a Kocúrkovčan, ktoré používame pri označovaní pomerov a ľudí s obmedzenými názormi malomeštiaka, rezonovali vo včerajšom predstavení a v režijnom stvárnení Ľuboslava Majeru. Dej sa odohráva v Kocúrkove, kde vládne konzervatívnosť, prospechárstvo a nerozvážnosť. Ľudia sú tam invalidi, predovšetkým rozumovo postihnutí. Lebo, Kocurkovčania sa budú vždy obracať tam, odkiaľ vietor zaveje, nemysliac pritom na následky nesprávneho počínania. Za hlásnika si chcú zvoliť iba „svojho človeka", trebárs on ani nie je vhodný na takú úlohu, a potom musia znášať jeho „škriekanie".

 

Trinásta hodina

 

Trinásta hodina

 

Trinásta hodina

 

Pojmy Kocúrkovo a Kocúrkovčan do dramatickej tvorby uviedol Ján Chalupka a dodnes ich používame pri označovaní malomeštiactva. O nadčasovosti diela svedčí obsah hry, ktorý sa zhoduje s udalosťami súčasnej doby v mnohých krajinách, aj v Srbsku, aj medzi tunajšími Slovákmi. Aj keď ide o veselohru, ona má kritický charakter a treba sa z nej poučiť. Autor o Kocúrkove a tam žijúcich ľuďoch uvádza: „Kocúrkovania majú od pamäti sveta velikú k svojej vlasti a jej slobode, k svojej reči, k svojim obyčajom náklonnosť. No a to by nebolo zle samo v sebe, lenže sú oni v tejto veci opravdoví - Kocúrkovania. I len tie - odpytujem ale ponížene - i len tie nohavice musia mať taký kroj, aký mali ešte za Kakan kráľa. Podľa ich názoru stojí Kocúrkovo práve v samom prostriedku zeme a niet iného jemu rovného mesta."

 

Trinásta hodina

 

Trinásta hodina

 

Trinásta hodina

 

Veršovanú Trinástu hodinu a náročný text s množstvom archaických výrazov, herci zvládli na výbornú. Väčšina z hercov bola prevažnú časť predstavenia ukrytá za plotom, spoza ktorého kričali a hrozili. Nakoniec aj búrali rozoberateľný plot zložený z asi 50 drevených lát.

Pri príležitosti 95. výročia novodobej histórie Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna, sa chalupkovci rozhodli verejnosti priblížiť inscenáciu od autora, ktorého meno nesú vo svojom názve. V jubilejnom roku a po premiére, ktorou sa potvrdilo, že mnoho nápadov dal do hry režisér Ljuboslav Majera, chalupkovci Majeru prijali za čestného člena súboru.

Divadlo VHV Petrovec v roku 2018 tiež jubiluje a týmto divadelným víkendom oslávilo 70 rokov od novodobého založenia divadla ako inštitúcie.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články