Veľká noc v Kulpíne

Môj slovenský príbeh

Fotografickú monografiu Petra Dešića z Čeláreva Môj slovenský príbeh na sklonku roka 2018 vydalo Kreatívne centrum pre cestovný ruch, umenie a kultúru z Kovačice ako svoju prvú knihu. V nej je okolo 150 farebných kvalitných fotografií, ktoré vznikli v posledných štyroch rokoch a zobrazujú zvyky a tradície dolnozemských Slovákov. Fotograf v období rokov 2014 – 2018 navštívil 25 slovenských dedín, kde mu ochotní nadšenci folklóru a tradície pózovali a zinscenovali obyčaje, ktoré on fotograficky zvečnil. Z objemného fotomateriálu vznikli najprv výstavy a vlani sa to najkvalitnejšie aj knižne publikovalo. Polovicou januára knihu predstavili v Bratislave, neskôr aj v Kovačici a jej tretia prezentácia prebiehala včera v Báčskom Petrovci v priestoroch mládežníckeho združenia YMCA a Folklórneho súboru Petrovčan.

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

„Petar Dešić sa fotografiou zaoberá vo voľnom čase a doteraz vyfotil viac ako tisíc fotografií," povedala moderátorka večierka Martina Benková, predstavujúc fotografa a hostí z Kovačice Ivanu Svetlíkovú a Pavla Sampora. Po kratšom úvode slovo odovzdala hosťom.

Ivana Svetlíková, ktorá sa spolu s Pavlom Samporom podieľala na tvorbe knihy ozrejmila, že je fotomonografia trojjazyčná, texty sú v slovenčine, srbčine a angličtine. Na úvod knihy je krátka história dolnozemských Slovákov a fotografická časť je rozdelená do piatich celkov. Zdôraznila, že pri výbere fotografií dbali na zastúpenie všetkých osád, v ktorých Petar Dešić fotografoval. Tiež povedala, že bolo nafotených oveľa viac ako tisíc obrázkov z 25 dedín, znázorňujúcich rôzne obyčaje a veľa ľudí. Z toho množstva bolo treba zvoliť iba to, čo sa vmestí na 130-140 strán.

Pavel Sampor ozrejmil ako prišlo k spolupráci s Petrom Dešićom. „Nenašli sme my jeho, ale on našiel nás. Docestoval do Kovačice a s našim folklórnym súborom Rozmarín urobil prekrásne fotografie. Vtedy sa zrodila idea tie zábery publikovať aj knižne, keďže mal materiál z mnohých našich dedín a to je práve to, čo poskytuje kompletný obraz o živote dolnozemských Slovákoch vo Vojvodine."

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Môj slovenský príbeh

 

Petar Dešić povedal, že prvá fotografia zaradená do knihy vznikla 15. júna 2014 v Selenči a posledná 28. augusta 2018 v Pivnici. Prezradil, že rozmýšľa o druhom vydaní, keďže je zakončený iba „prvý polčas". Už v týchto dňoch má totiž dohodnuté fotografovanie v Padine. Z Petrovca do knihy vošli iba tri fotografické série z celkového počtu sedem. Aj z toho dôvodu by do konca roka chcel nafotiť chýbajúci materiál na vydanie osobitnej fotografickej monografie o Petrovci.

Kniha Môj slovenský príbeh vyšla v náklade 300 výtlačkov a záujemcovia si ju po prezentácii mohli kúpiť za 15 eur v dinárovej protihodnote.

Na prezentácii vystúpil i Pavel Poniger Forero, spevák folklórneho súboru Petrovčan pôsobiaceho v rámci mládežníckeho združenia YMCA z Báčskeho Petrovca. Na harmonike ho sprevádzal Zdenko Makovník.

O výstavách Petra Dešića TU:
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/10129-desicov-slovensky-pribeh
http://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/10089-predvianocna-recepcia

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články