Veľká noc v Kulpíne

Prezidentské voľby v Srbsku

Ljubiša Preletačević Beli (Ľubiša Prelietačovič Biely), vymyslená osobnosť, ale jeden z 11 kandidátov v prezidentských voľbách, ktoré budú v nedeľu 2. apríla, pre mnohých je len politický cirkusant, pre iných však nová tvár, ktorá vysiela odkaz, že v cirkuse len cirkusanti môžu hrať a pre tretích dokonca aj nová nádej. Podľa písania novín Reuters rozprávka o tomto srbskom prezidentskom kandidátovi sa začala ako žart, avšak politický establishment sa viac už na tom vtipe vôbec nesmeje. Tento 26 ročný mladý muž sa spolu so Sašom Jankovićom a Vukom Jeremićom zaradil medzi najvážnejších protikandidátov Aleksandrovi Vučićovi (SNS). Podľa najnovších odhadov a výskumov verejnej mienky jeden z uvedených troch kandidátov môže s Vučićom zápasiť o post hlavy štátu v druhom prezidentskom kole.

Ljubiša Preletačević Beli, pravým menom Luka Maksimović je narodený roku1991, teda v roku keď sa v Belehrade usporiadali prvé veľké protestné zhromaždenia proti režimu Slobodana Miloševića, v ktorom významnú úlohu zohrala extrémna pravicová Srbská radikálna strana (SRS). Súčasný srbský premiér a zároveň najvážnejší kandidát na post prezidenta Aleksandar Vučić v tom období začínal svoju politickú kariéru ako nádejný káder v SRS, kde bol predsedom Vojislav Šešelj, ktorý je v týchto voľbách ďalším jeho prezidentským súperom.

Saša Janković (1970) bol od roku 2007 dva mandáty ochrancom občanov a Vuk Jeremić (1975) sa do politiky dostal v roku 2004 najprv ako poradca prezidenta Borisa Tadića, neskôr bol aj minister zahraničných vecí a tiež aj predsedom Valného zhromaždenia UN. O týchto dvoch prezidentských kandidátoch sme písali TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/9823-prezidentske-volby-v-srbsku

Keď ide o Ljubišu Preletačevića, on hrá akéhosi komedianta a mnohí sa preto pokúšajú analyzovať, v čom spočíva jeho úspech v tejto predvolebnej kampani. Biely však všetkých odrádza, aby neanalyzovali jeho výchovu a sociálnu inteligenciu, lebo je dieťaťom, ktoré odrastalo na trhu a ulici, ale odporúča radšej analyzovať tých, pre ktorých on začal robiť to, čo teraz robí.

Pre mladistvé osoby je žartovné a akoby srandovné správanie tohto 26 ročného mladého muža veľmi zaujímavé, stal sa ich svojráznym idolom. Napodobňujú ho účesom, správaním a rozprávaním. Na základe tisícov komentárov a "like" na sociálnych sieťach možno očakávať, že tento prezidentský kandidát animuje roky "uspatých" mladých voličov. Cez sociálne siete ich vo svojom špecifickom ľudovom slangu Biely vyzval, aby vyšli voliť a to už v predpoludňajších hodinách.

Podľa volebných výsledkov zistíme, či sa za touto prelietavou satirou neukrýva možno aj mladistvá vzbura. Je totiž možné, že sa mladí ľudia zobúdzajú z letargie, o čom svedčí aj ich včerajší Proglas, čiže petícia na internete, v ktorej vyhlásili, že sa hanbia za svojich profesorov, ktorých obviňujú, že mlčali keď sa porúšali zákony a Ústava a dnes si zastali za človeka (Aleksandra Vučića), ktorý uzurpoval všetky inštitúcie a všetko ničí. Reagovali tak na podpisy 650 verejných osobností, medzi ktorými sú doktori vied, umelci, športovci a ďalší, ktorí si zastali za A.Vučića a o ktorých podozrievajú, že to urobili pod nátlakom, aby si zachovali dobré pozície alebo po sľube, že získajú ďalšie výhody. O Proglase a možnosti elektronického podpísania petície viac TU: https://www.peticije24.com/proglas_studenata

Ljubiša Preletačević Beli včera navštívil Kovačicu. Keď niekam príde, nemôže byť nepovšimnutý,– keďže je oblečený všetok v bielom a so samurajským účesom, –prechádza sa po ulici a za ním dav pribúda a hlasno volá: Ave Beli! Nerobí však veľké finančne náročné mítingy, lebo nemá toho veľa a takmer nič ani nesľubuje. Ale, voličov si získava nezvyčajnými, prekvapivými spôsobmi. Najnovším je jeho dnešné vyhlásenie, že si nevezme 237.000 tisíc euro, ktoré mu ako prezidentskému kandidátovi patria, keďže je v Srbsku chudoba a že celú predvolebnú kampaň vyfinancuje z donácií, ktoré mu jeho stúpenci, neraz v hodnote 100 – 1.000 dinárov platia na osobitný účet.

O voľbách aj TU: https://insajder.net/sr/sajt/predsednicki_izbori_2017/

Teda, voľby budú pravdepodobne zaujímavé a možno aj prekvapujúce. Finiš predvolebnej kampane začína byť ostrý a surový. V premiérovom štábe cítiť napätie. Asi to nedopadne až tak presvedčivo, ako sa na začiatku zdalo. Len, však, čo ak...

Čo ak si zvolíme prezidenta, ktorý bude musieť bojovať proti takmer celému parlamentu, v ktorom veľkú väčšinu tvorí SNS?

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #6 RE: Prezidentské voľby v Srbskun.k. 2017-04-03 11:06
Ľaľa, aj to čudo prešlo... Znovu sa pokázalo, že tu vedie najagílnejší "vlk", ktorý pozbiera najväčší kŕdeľ rôzných "báb a žiab" ?! Prostá matematika. A to nie je len regionálne... Platné je aj pre menšinové inštitúcie, in a way ?!
Mimochodom, voľakto vravel, že ("lepšia") budúcnosť pre Vojvodinu je ako - nemecký chliev a arabský - kurín ? Možbyť - nemusí znamenať....
Vskutku tunajší náš maličký, endemický etnikum by mohol pozorovať starý už, írsky pripada veľkého vysťahovalectva ?
Nahlásiť administrátorovi
0 #5 RE: Prezidentské voľby v Srbskusmutné je to 2017-03-30 09:28
Naša elita inteligencie na čele našej národnostnej "komunity". Iba slová, čím krajšie a nezrozumiteľné obyčajným Slovákom, čím menej vedia, tým viacej s nimi môž manipulovať. Vrchol akademického intelektu. Dolu s politikou a politikmi, politika sa mení zo zlého na horšie.
Nahlásiť administrátorovi
+3 #4 RE: Prezidentské voľby v Srbskuanonimus 2017-03-30 08:50
Rozduriť z národnostných telies politiku a politikov
Na čase je. Dosť sa nakodkodakali, rokmi nás presviedčajú, ako všetko dobré pre nás urobili, s tým sa chvália cez médiá, a v skutočnosti oni tj
ony SEBE najviac dobre urobili. Naozaj nezameniteľné osoby, nevidieť tam nové tváričky, len čakajú pokojne svoju v,službu, aby svoju službu ovenčili maestralnym odchodom.
Nahlásiť administrátorovi
-4 #3 RE: Prezidentské voľby v Srbskumiso 2017-03-28 20:15
A vari sa ma volit aj do Matici. Uz pocut
za jednu kandidatku ak ta bude beda nam, Mislim na Kysacanku LBS.
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 RE: Prezidentské voľby v Srbskup. 2017-03-28 11:06
A koľko sa to "zväčšil" počet tunajších Slovákov odkedy máme NRSNM a "vieru" v také inštitúcie. Koľký je export - "brain drain" cez tú "firmu" ?
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 Prezidentžiga 2017-03-28 09:23
My SLovaci volby v Srbsku neovplyvnime. Ale musime ovplyvnit volby do NRSNM v roku 2018. Aby sme mali lepšie, svedomite a normalne vedenie. Aby to vedenie urobilo niečo pre všeobecne dobro.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články