Rada MS

Voľby do národnostných rád v novembri?

Ministerstvo štátnej správy a lokálnej samosprávy vypíše voľby do národnostných rád národnostných menšín najpravdepodobnejšie koncom augusta. Povedali to na včerajšej schôdzi Republikovej volebnej komisie. Voľby pre všetky národné rady sa majú konať v rovnakom čase a majú sa uskutočniť najneskoršie 90 resp. 120 dní po ich vypísaní – uvádza sa v zákone o národnostných radách. Teda, ak voľby budú vypísané v auguste a uskutočnia sa koncom novembra, v tom prípade nový rok 2019 začneme s novým zložením NRSNM. Nové zloženie sa totiž má konštituovať najneskoršie 30 dní po zverejnení konečných výsledkov volieb. Zrejme, očakáva nás horúce obdobie, aktivít a programov neúrekom, v sľuboch med a mlieko.

 

Voľby do národnostných rád v novembri?

 

O predchádzajúcich voľbách v roku 2014, v ktorých sme si volili predstaviteľov do Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, možno povedať iba to, že odozva voličov bola veľmi nízka, že bolo dosť aj takých, čo hlasovať aj chceli, k volebným urnám sa však nedostali – neboli na voličskom zozname, že mnohí na voľby nevyšli revoltovaní cyrilkovým pozvaním, že sa viedla špinavá predvolebná kampaň, v ktorej boli peniaze míňané aj na nepekné a nelacné letáky proti politickým oponentom... Treba spomenúť i to, že nakoniec peniaze zohrali dominantnú úlohu, pritom sa veľmi nerešpektovala vôľa voličov.

Riadne voľby členov národnostných menšinových rád sa konajú každé štyri roky a vypisuje ich Ministerstvo pre štátnu správu a lokálnu samosprávu.

Toto ministerstvo vyzvalo príslušníkov národnostných menšín, aby sa načas informovali o procese zápisu do osobitného voličského zoznamu a tak mohli využívať právo účasti vo voľbách do národnostných rád národnostných menšín.

Námestníčka štátnej správy a lokálnej samosprávy Ivana Antićová povedala, že ministerstvo už začalo s prípravou podzákonnej legislatívy. Ňou sa má umožniť zlepšenie implementácie zákona o národnostných radách národnostných menšín, ktorého zmeny a doplnky už boli schválené v Národnom zhromaždení.

O voľbách TU:
http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/izbori-za-clanove-nacionalnih-saveta-nacionalnih-manjina.php

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články