Rada MS

Slávnostné zasadnutie MSS

Úvodom snemovania slávnostne zaznela pieseň Po nábreží koník beží v predvedení komorného zboru Zvony zo Selenče. Potom sa krátko prihovorila Mária Andrášiková a privítala vzácnych hostí. Po nej opraty prevzalo pracovné predsedníctvo a jeho predsedníčka Libuška Lakatošová pozvala predsedu MSS Jána Brtku, aby podal správu o činnosti a pozdravil prítomných. V najslávnostnejšej časti včerajšieho zasadnutia udelili ceny a uznania najzaslúžilejším jednotlivcom a kolektívom a potom aj najúspešnejšiemu nášmu minuloročnému športovcovi. Plaketu Dr. Janka Bulíka tentoraz si zaslúžil kolkár Želislavov Jakáb z Padiny.

 

Slávnostné zasadnutie MSS

 

Slávnostné zasadnutie MSS

 

Slávnostné zasadnutie MSS

 

Na slávnostnom zasadnutí MSS sa tradične udeľujú matičné uznania, ktorých v tomto roku bolo podstatne menej než v rokoch minulých. Či to napovedá o kríze v Matici, alebo o zostrení kritérií na vyznamenania, to snáď doba ukáže. V posledných rokoch sa zrejme matičné uznania v určitom zmysle devalvovali, keďže sa „štedro" udeľovali.

Novou čestnou členkou MSS sa stala Anna Páliková Kunčáková z Kysáča a uznanie za dlhoročnú úspešnú činnosť v Matici dostali: Martin Bajza a Zuzana Hrková z Kovačice, Anna Horvátová zo Starej Pazovy, Slađan Daniel Srdić z Jánošíka a Katarína Tótová a Jaroslav Lačok z Nového Sadu.

Osobitné uznanie za úspechy na poli umení a národných tradícií udelili Anne Širkovej z Padiny. Ďakovné listy dostali: Ján Ožvát a Michal Kolár z Kysáča, súkromné podniky RAM a Stavebníctvo Sýkora z Petrovca, SKOS Detvan z Vojlovice, predajne Elkov a Mobil z Kovačice, a predajne Padina komerc z Padiny.

 

Slávnostné zasadnutie MSS

 

Slávnostné zasadnutie MSS

 

Slávnostné zasadnutie MSS

 

Predseda Športovej komisie MSS Pavel Turan zdôvodnil udelenie Plakety Dr. Janka Bulíka padinskému kolkárovi Želislavovi Jakábovi, ktorý sa ako člen juniorskej reprezentácie Srbska v tomto roku po druhýkrát stal šampiónom sveta. Želislav Jakáb je členom kolkárskeho klubu Belehrad v Belehrade.

Osobitné matičné uznania za zásluhy a úspechy na poli vzdelávania, výchovy a zveľaďovania slovenského jazyka a jazykovej kultúry udelili popoludní na stretnutí slovenských učiteľov. Laureátmi týchto uznaní sú: Daniela Marčoková a Janko Ramač z Kysáča, Milinka Krajčíková, Danka Nakićová a Samuel Poniger z Báčskeho Petrovca, Ján Tomáš, Zuzana Svetlíková a Evka Omastová z Kovačice a Katarína Vrabčeniaková a Anna Turčanová zo Selenče.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články