Rada MS

Eko dizajn našich životov

„Mám všetko čo potrebujem, nič mi nechýba. Viac času, energie a peňazí investujem do zážitkov ako do vecí. A nemusia to byť veľké zážitky. Stačí aj prechádzka po lese s rodinou, alebo piknik pri Dunaji s kamarátmi. To nás robí bohatšími, nie nové materiálne veci." Povedala pre Storyteller Vladimíry Dorčovej Valtnerovej petrovská rodáčka a známa environmentalistka z Bratislavy Ivana Maleš v prvom storytellerovom príspevku z cyklu pod názvom Eko dizajn našich životov. Obe mladé ženy nás aj takýmto spôsobom upozorňujú na nutnosť súrneho „redizajnovania" nášho správania v Zero Wast životný štýl. Osvojuje si ho stále viac uvedomelých ľudí, ktorí sa snažia svoj produkovaný odpad zviesť na minimum. Prečo? Nuž preto, aby umožnili život na planéte aj svojim potomkom.

 

Ekologické povedomie sa pestuje od malých nôh. Výstava 24 fotografií Igora Bovdiša je nainštalovaná v ZŠ v Maglići (Foto: Storyteller)

 

Ekologické povedomie sa pestuje od malých nôh. Výstava 24 fotografií Igora Bovdiša je nainštalovaná v ZŠ v Maglići (Foto: Storyteller)

 

Ekologické povedomie sa pestuje od malých nôh. Výstava 24 fotografií Igora Bovdiša je nainštalovaná v ZŠ v Maglići (Foto: Storyteller)

 

Redakcia Storytellera včera v Základnej škole Žarka Zreňanina v Maglići otvorením výstavy fotografií Igora Bovdiša pod názvom Eko dizajn našich životov oficiálne ukončila rovnomenný projekt, ktorý trval v období september – december 2018. Realizovaný bol dvojrečovo – po slovensky a po srbsky a v rámci neho vznikli štyri novinárske príspevky na tému ekológie. V projekte sa veľký dôraz kládol na vysvetlenie pojmu cirkulárnej ekonomiky, čiže predchádzaniu vzniku odpadov a Zero Wast životného štýlu.

Celkovo sa Zero Waste riadi 5 pravidlami:
1. odmietajme všetko, čo je jednorazové a okamžite sa stane odpadom, ako napr. jednorazové plastové tašky, slamky, plastové fľaše, polystyrénové obaly na jedlo, jednorazové plastové príbory...
2. zredukujte množstvo vecí, ktoré používate. Nenakupujme zbytočné oblečenie, nábytok, vecičky, ktoré nikdy nepoužijeme
3. používajme čo najviac opakovane použiteľné produkty
4. trieďme odpad
5. kompostujme

Viac TU: https://www.storyteller.rs/environmentalistka-ivana-males-pripomina-ze-cirkularna-ekonomika-nie-je-o-recyklacii/

Kýmkoľvek nezačneme odmietať to, čo je jednorazové a zbytočné, ono sa bude vyrábať. Kým tovar má kupca, on sa produkuje. V predvianočnej nákupnej horúčke majme to na zreteli. „Nezahrabávajme" seba a svoje okolie tým, čo poslúži iba na „jednorazový úsmev".

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články