Rada MS

Srbsko dnes v ruských tónoch

Ruský prezident Vladimir Putin dnes pricestoval na návštevu Srbska. Jeho prezidentské lietadlo cez srbský vzdušný priestor dopravovali tri stíhačky MiG-29, ktoré nedávno Moskva darovala Srbsku. V Belehrade ruského lídra vítali zvoniace zvony, ruské melódie a davy ľudí. Podľa niektorých odhadov do srbského hlavného mesta pricestovalo vyše stotisíc ľudí. Ich presný počet bude iste čoskoro zverejnený, keďže sa robila prísna kontrola dochádzky. Prevažná časť prišla organizovane autobusmi, ktoré zdarma prepravovali zo všetkých väčších miest. Tí na vyšších funkciách cestovali na služobných autách, keďže z udalosti vystať nesmeli. Taký bol stranícky príkaz. Kto odmietne, môže očakávať sankcie. A keďže takmer na všetkých vedúcich postaveniach v celej krajine sú členovia vládnucej Vučićovej SNS strany, možno konštatovať, že dnes v našom sídelnom meste bola najväčšia koncentrácia vysokých funkcionárov, riaditeľov, predsedov, vedúcich... snáď v celých dejinách Srbska. V Belehrade dnes boli aj početní predstavitelia Slovákov, vrátane našich najvyšších reprezentantov.

 

Dnešný záber z Belehradu (foto: brif.rs)

 

Dnešný záber z Belehradu (foto: brif.rs)

 

V ústrety tejto historickej návštevy v niekoľkých vojvodinských mestách sa objavili plagáty na ktorých angličtinou písalo: Putin choď domov. Plagáty podpísala organizácia Mladá vojvodina. Podľa informácií zverejnených na webovej stránke Autonómia, takéto plagáty vylepili v Novom Sade, Zreňanine, Kikinde, Vrbase, Bečeji a tiež aj v Báčskom Petrovci a Kovačici.

Na rovnakej stránke pravidelne informujú aj o protestoch "Jeden z 5 miliónov", ktoré už druhý mesiac prebiehajú každú sobotu v Belehrade. Najnovšie sa k Belehradčanom postupne pridali aj obyvatelia Niša, Kragujevca, Požegy, Kuršumlije a zajtra 18. januára ohlásili protest aj v Novom Sade. Zraz bude o 18. h na plató pred Srbským národným divadlom. Odtiaľ vyštartuje protestný pochod, ktorým sa aj občania Nového Sadu budú dožadovať zmien vo vláde a spoločenskom systéme.

V tomto týždni teda štyri veľké zhromaždenia za sebou. Včera sa totiž v Belehrade veľký opozičný protestný pochod usporiadal pri príležitosti výročia vraždy Olivera Ivanovića a dnešné vítanie Vladimira Putina mnohí označili za kontramíting pozície, keďže účastníci tiež mali za úlohu pohybovať sa v kolóne, v čele ktorej niesli veľký transparent „Jeden z 300 miliónov". Zajtra by mal byť opozičný míting v Novom Sade a v sobotu v Belehrade a ďalších mestách.

Zrejme, jar bude horúca.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články