Rada MS

Zima s knihou v Kysáči

V knižnici Michala Babinku v Kysáči včera prebiehala tradičná akcia Slovenského vydavateľského centra (SVC) z Báčskeho Petrovca Zima s knihou. V mene Spolku kysáčskych žien, spoluorganizátora včerajšej akcie, prítomných privítala Ľudmila Berediová Stupavská, predsedníčka Spolku kysáčskeho žien, po čom sa prihovoril Vladimír Valentík, riaditeľ SVC. Na literárnom večierku dôraz kládli na minuloročné knižné tituly SVC, s osobitným dôrazom na Panónske haiku Viery Benkovej, Na lôžku zo súdružkou polemikou Víťazoslava Hronca, trojrozhovorov Imigranti v Babylonskej veži Zdenky Valentovej Belićovej a básnickej zbierky Kaleidoskop a memoárov Zápisky bez poradia Daniela Pixiadesa, o ktorých hovorila ich prekladateľka Katarína Pucovská.

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

„Dávno nebol tak chudobný rok ako vlani a nikdy sme viac kníh nevydali ako práve vlani," poznamenal Vladimír Valentík a ozrejmil, že vlani v tomto vydavateľstve vyšlo vyše tridsať titulov. O niektorých z nich sa kratšie zmienil a potom odovzdal slovo tohtoročným jubilantom: Viere Benkovej, ktorá v apríli oslávi životnú osemdesiatku a Víťazoslavovi Hroncovi, ktorý v auguste zaznamená 75. narodeniny. Jubilanti hovorili o svojich knihách, ktoré SVC vydalo s vročením 2018.

Viera Benková haiku poéziu dávno píše, avšak zverejňovala ju iba časopisecky. Panónske haiku je jej prvá slovenská samostatná zbierka venovaná tejto forme poézie. Zmieňujúc sa o nej V.Benková hovorila o rýchlom vývoji, kde si krátka forma, akou je aj haiku, nachádza čoraz viac zástancov. Poznamenala, že je to jej intímny výber a že sa snažila do tých haiku trojverší zhrnúť celý svoj život. Zdôraznila, že nejde o japonské haiku, ale naše panónske. Knihu dopĺňajú ilustrácie Miša Smišeka.

Knihu Víťazoslava Hronca Na lôžku zo súdružkou polemikou ilustroval Michal Ďurovka a ilustrácie trefne korešpondujú s obsahom. Ide o polemiky V. Hronca s viacerými osobnosťami z čias komunizmu. Na lôžku zo súdružkou polemikou čakala na vydanie 25 rokov, takže po takom dlhom časovom odstupe polemiky môžu svedčiť nielen o vtedajšom literárnom ponímaní, ale aj o niektorých udalostiach, ktoré boli štvrťstoročie umlčané na papieri.

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

„Nezvykneme na týchto podujatiach mať tak veľa autorov. Daniel Pixiades asi bol najfrekventovanejším vlaňajším autorom, ktorý u nás v SVC vydal až tri knihy," povedal Vladimír Valentík. Ozrejmil, že okrem dvoch slovenských vydali aj jednu Pixiadesovu srbskú knihu Sunčani putnici. Predtým táto kniha bola vydaná aj v slovenčine ( Slneční pútnici ) a do slovenčiny ju, rovnako ako aj dve najnovšie slovenské, preložila Katarína Pucovská. Na včerajšej prezentácii prekladateľka hovorila predovšetkým o memoároch Daniela Pixiadesa, v ktorých autor na zaujímavý spôsob opisuje svoj život.

Viera Benková dodala, že Pixiades mimoriadne krásne opisuje dobu, keď sa ešte písala veľmi realistická próza a v nej velebila komunistická strana." Veľmi sa mi páči jeho triezvy pohľad na veci. To je doba, ktorú najmenej poznáme," konštatovala Benková.

„S veľkým pôžitkom sa bude čítať táto kniha memoárov, zdá sa mi že má taký dobrý nušićevský humor a pripomína mi to Nušićovu Autobiografiu," povedala o Zápiskoch bez poradia Zdenka Valentová Belićová a v pokračovaní sa zamerala na svoju tvorbu. V knihe Imigranti v Babylonskej veži je zhrnutých 14 trojrozhovorov medzi eminentnými srbskými a slovenskými spisovateľmi. Je tu zastúpených 28 spisovateľov, s ktorými sa na tému identity rozprávali tri autorky trojrozhovorov: Zdenka Valentová Belićová, Vladimíra Dorčová Valtnerová a Kristína Kováčová. Texty pôvodne vychádzali v Novom živote a kniha bola ešte skôr publikovaná po srbsky a vydal ju Ústav pre kultúru Vojvodiny.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #1 RE: Zima s knihou v KysáčiSmiljana Piksiades 2019-01-23 12:42
Mila nasa Katka Pucovska, otvarame svoje srdcia dokoran a spievame piesen vdaky za uspesne poriadanie vecierku Zima s knihou. Tato vdaka v prvom rade patri in iciatorom tohto podujatia a v rovnakej miere aj organizatorom a ucastnikom v programe suvisiacim s v ydanim knih nasich autorov. Podakuvame sa Spolku kysacskych zien v cele s Ludmilou Berediovou Stupavskou,Vladimiro vi Valentikovi, spravcovi SVC, Katarine Pucovskej a Vierke Benklovej, Tiez I Zdenke Va lentovej Belicovej na peknych slovach o knihe memoarov Zapiosky bez poradia, Michalovi Durovkovi, tiez I vsetkym pritomnym, ktori tento vecierok urobili vzacnym. Nasa vdaka patri aj vsetkym tym, ktori sa pre rozne priciny nemohli ozvat a zucastnit na tejto skvelej manifestacii nasej kultury.Daniel a Smiljana Pixiadesovci
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články