Rada MS

Sárma podľa Pavla Chrťana

V Národnom kalendári na rok 1998 nachádzame zaujímavý recept na prípravu svadobnej sármy. Recept poskytol 32-ročný Kysáčan Pavel Chrťan, ktorý bol vedúcim kuchyne v reštaurácii Novkabel-Strand v Novom Sade. Za sebou už vtedy mal aj trojročnú skúsenosť varievania na svadbách, rozlúčkových večierkoch, konfirmačných a iných rodinných slávnostiach v Kysáči. Svadobné hostiny, na ktorých varil, nemôže ani spočítať, bývali takmer každú sobotu. Teraz už má Pavel o 25 rokov bohatšiu skúsenosť v príprave jedál „od výmyslu sveta", keďže pracoval ako kuchár a šéfkuchár v mnohých známych reštauráciách, no sármu iste ešte stále rád chystá. Novinárke Hlas ľudu Elenke Šrankovej pred štvrťstoročím nadiktoval takýto recept na svadobnú kysáčsku sármu pre 100 osôb.

 

Sárma podľa Pavla Chrťana

 

Pavel Chrťan (foto: E. Šranková) - zdroj Národný kalendár 1998

 

Pavel Chrťan (foto: E. Šranková) - zdroj Národný kalendár 1998

 

Potrebujeme: 7 kg bravčového mäsa, 3 kg hovädzieho mäsa, 1 kg ryže, 10-12 vajec, 2 kg cibule, soľ, čierne korenie, červenú štipľavú a sladkú papriku (mletú), 2 lyžice vegety, 200 listov kapusty z kvasených hlávok (štiepok), 4 litre varených paradajok, 5 lyžíc múky, vodu a masť.

Pracovný postup: Umyté a na väčšie kúsky pokrájané mäso bravčové a hovädzie, pomelieme na strojčeku. K mäsu pridáme prebranú a umytú ryžu, vajcia, soľ, červenú papriku, mleté korenie, pokrájanú (alebo zomletú) cibuľu, cukor a všetko dobre zmiešame. Takto pripravenú masu dávame na listy, zabalíme a kladieme do hrncov. Na dno dáme listy kapusty a rad po rade skladáme dookola zabalené hrčky sármy. Keď sú hrnce naplnené hrčkami, pripravíme si šťavu z 5 lyžíc múky, 4 I paradajkového pretlaku, vody a z trochu spustenej masti. Toto všetko rozmútime a ponalievame do hrncov. Hrnce dobre pokrútime, aby všade prišla šťava. Potom ich obalíme fóliou a sádžeme do dobre vykúrenej sedliackej pece. Upečieme do ružova.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články