Rada MS

Evanjelici zo Slovenska na Dolnej zemi

Z Čabianskeho kalendára na rok 2023, ktorého vydanie je sprístupnené aj v elektronickej forme, vyberáme text RNDr. Olgy Fejdiovej, podpredsedníčky Spolku Slovákov z Juhoslávie v Slovenskej republike a Ing. Anny Binkovej z Liptovského Mikuláša. Píšu síce o dávnejšej návšteve na Dolnej zemi, ale hovoriť, či písať o pekných dojmoch nikdy nie je neskoro, tak si aj my dovolíme vybrať z textu niektoré časti. „Za neuveriteľných 6 dní sme prešli Dolnú zem, kde už vyše 300 rokov žijú Slováci. Množstvo nádherných zážitkov, nových priateľstiev, ale aj záväzok – rozprávať na Slovensku o tom, ako a čím žijú Slováci na Dolnej zemi, aké nesmierne úsilie vyvíjajú, aby si zachovali svoj materinský jazyk a slovenskú identitu. Máme na Slovensku voči nim veľký dlh. O tom, že máme Slovákov v zahraničí, sa vie veľmi málo. Akurát sa spomínajú Slováci v Amerike, sem-tam aj v iných európskych štátoch, ale o dolnozemskej slovenskej komunite, ktorá žije plnohodnotným slovenským životom (dôležité je slovenské školstvo!), sa prakticky nevie nič. A to je veľká škoda, táto naša menšina je skutočným obohatením Slovenskej republiky. Dolnozemský Slovák je špecifický fenomén a každý, kto pochádza z tejto komunity, má byť právom hrdý na svoj slovenský a dolnozemský pôvod."

 

Evanjelici zo Slovenska na Dolnej zemi

 

V Čabianskom kalendári na rok 2023, ktorý vydáva Čabianska organizácia Slovákov v Maďarsku, v jubilejnom šesťdesiatom ročníku, ktorého zodpovednou redaktorkou je Hajnalka Krajčovičová, v úvode článku Evanjelici zo Slovenska na Dolnej zemi, sa uvádza: „Začiatkom augusta v roku 2010 skupina slovenských evanjelikov prevažne z okolia Košíc, Popradu, Liptovského Mikuláša aj zo západného Slovenska navštívila Slovákov žijúcich na Dolnej zemi – v Maďarsku, Rumunsku a Srbsku. Čo primälo túto rôznorodú skupinku podniknúť takto zameraný výlet?

Pred časom zorganizoval evanjelický farár Miroslav Hvožďara z Vrboviec zájazd za Slovákmi v Austrálii. A práve na tomto vzdialenom kontinente sa stretli s dolnozemskými Slovákmi, ktorí do Austrálie prišli pred rokmi zo Srbska (vtedy ešte Juhoslávie). Takže najprv tisícky kilometrov a mnoho hodín letu do Austrálie a až po čase 600 km na Dolnú zem. Prvý zájazd sa uskutočnil v roku 2009 na Slovenské národné slávnosti do Báčskeho Petrovca. Na Dolnozemskom jarmoku doslova aj obrazne privoňali k ďalším krajanom – z Maďarska a Rumunska. A tak sme sa vybrali krížom na juh, na Dolnú zem. Prvá naša zastávka bola v Békešskej Čabe. Poobedie strávené v spoločnosti Anky Ištvánovej – duše Slovákov v Maďarsku (večná škoda, že už nie je medzi nami) bolo pre nás všetkých veľmi zaujímavé a poučné, aj keď len krátke, lebo nás čakala cesta do Nadlaku. /.../ Videli sme vari všetko, čo sa dá v Nadlaku vidieť. Obdivovali sme ev. a. v. kostol s „túrňou", na ktorej čas oznamuje nie zvon, ale trubač /.../ Z Nadlaku smerovala naša cesta do Vojvodiny (Srbsko) na Slovenské národné slávnosti, ktoré sa konajú od roku 1919 v Báčskom Petrovci. Tam sme sa zúčastnili na programoch, ktoré ich sprevádzajú..."

Celý text si možno prečítať na 111. a 112. strane v Čabianskom kalendári na rok 2023 TU: http://www.slovak.hu/kiadvanyok/cabiansky_kalendar_2023.pdf

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články