Rada MS

NRSNM a MSS reagujú na výhražný grafit v Kysáči

V prímestskej novosadskej osade Kysáč v minulej noci sa objavil grafit s výhražným obsahom na adresu väčšinového obyvateľstva tejto dediny, Slovákov, čo vyvolalo pobúrenie obyvateľov nielen Kysáča, ale aj širšej verejnosti. Na grafit v Kysáči promptne reagovali najvyšší predstavitelia Matice slovenskej v Srbsku a Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny.

 

NRSNM a MSS reagujú na výhražný grafit v Kysáči

 

Reagovanie na zlomyseľné útoky na príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny:

Dôrazne odsudzujeme prejavy nenávisti, násilia a akúkoľvek formu neprimeraného správania voči všetkým príslušníkom slovenského národa, ktorí žijú vo Vojvodine a Srbsku, genocidnú politiku jednotlivcov, ktorí sa pohrali, aby sa na stene v Kysáči ocitol zarážajúci nápis PRINCIP, UBI SLOVAKA. Verejne sa takto vyjadrovať v 21. storočí, v súčasnej spoločnosti, keď spejeme k moderným náhľadom s vysokým prahom tolerancie je neprípustné. Takéto nápisy so šovinistickým nádychom, ktoré sa objavili priam zarážajú svojím obsahom a naháňajú strach nielen obyvateľom Kysáča, ale aj všetkým príslušníkom slovenskej národnosti na týchto priestoroch.

Predseda MSS Branislav Kulík

Reagovanie NRSNM ohľadom inkriminovaného grafitu v Kysáči:

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny odsudzuje akékoľvek vyhrážky, ktoré majú za cieľ vniesť nepokoj do prostredia, akým je Kysáč, kde sa po stáročia pestujú a rozvíjajú dobré susedské vzťahy a multikulturalizmus, kde existuje dobrá spolupráca a práca s kompetentnými inštitúciami, čo sa prejavuje aj v podpore ďalšieho rozvoja, zachovávania a pestovania tradície, kultúry a zachovávania slovenského jazyka a písma. Národnostná rada zároveň vyzýva kompetentné inštitúcie, aby reagovali.

Predsedníčka NRSNM Dušanka Petráková

https://rada.org.rs/reagovanie-nrsnm-ohladom-inkriminovaneho-grafitu-v-kysaci/

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články