Rada MS

IN MEMORIAM: Ján Valo

Ján Valo sa dnes vo veku nedožitých 59 rokov pobral cestou osudu do večnosti. Tvrdo bojoval, jeho životná dráha bola tŕnistá, no sila vôle veľká. Dokázal aj to, čo je nad ľudské schopnosti – prežil, aj keď mu telo bolestivo spaľovalo niekoľko desiatok tisíc voltov, prežil aj pád z elektrického vedenia. Prežil, a života krás, pokým vládal, sa nevzdával. Bez jednej ruky a s pozošívaným telom vzpriamene kráčal a učil sa novému životu. To, čo v ňom dovtedy iba tlelo a čo si obľúbil ešte v základnej škole, začalo sa pýtať von. Fotografia a fotografovanie sa stali jeho uzdravovateľmi. Našiel to učupené svetlo v sebe, ktoré mu pomohlo hľadať krásu. Svojimi svetlopismi prenášal uzdravujúce svetlo aj na pozorovateľa. Odmeny a ceny začali pribúdať. Prišli aj ponuky o usporiadaní prvej výstavy. Boli z Nového Sadu a Belehradu, no on sa chcel najprv predstaviť v rodnom Kysáči. Bolo to v roku 2018 a výstavu pomenoval Cestou osudu.

 

IN MEMORIAM: Ján Valo

 

IN MEMORIAM: Ján Valo

 

Michal Madacký a Ján Valo na vernisáži v Kysáči

 

Michal Madacký a Ján Valo na vernisáži v Kysáči

 

Ján Valo (prvý zľava) a Jaroslav Pap (prvý sprava)

 

Ján Valo (prvý zľava) a Jaroslav Pap (prvý sprava)

 

Poslednú samostatnú výstavu fotografií mal 17. januára 2023 v Múzeu Vojvodiny. Pomenoval ju Poviem mesto - myslím na ľudí (Кажем град - мислим на људе). S 50 čiernobielych diel zobrazil pohľad na mesto, kde je stredobodom pozornosti vždy človek. Vystavené fotografie interpretujú mesto len ako javisko, na ktorom sa neustále odvíja život. No, jeho život sa vtedy už pomaly prestával odvíjať.

Ján Valo sa narodil 29. novembra 1964 v Kysáči. V rodisku zakončil základnú školu, v Novom Sade absolvoval Strednú elektrotechnickú školu Mihajla Pupina a v Subotici Vyššiu elektrotechnickú školu. Pracovať začal v podniku Elektrovojvodina, kde sa vážne zranil...

 

IN MEMORIAM: Ján Valo

 

IN MEMORIAM: Ján Valo

 

IN MEMORIAM: Ján Valo

 

Život však išiel ďalej. Aj on s ním. Žil a pracoval v Novom Sade, kde bol zamestnaný v marketingu Energotehnika Južna Bačka. Vypracoval si aj svoju stránku: https://www.jan-valo.com/#/ kde o sebe uviedol: Volám sa Ján a som fotograf z Nového Sadu. Mám 58 rokov, som šťastne ženatý a hrdý rodič jednej Dragany. Pozerám sa na fotografiu ako celok, ako ju prežívam... to znamená, že mám z nej pôžitok vo chvíli okamihu pred záberom a tiež počas zmrazenia okamihu a na konci, keď zostane živá pre mňa aj pre pozorovateľa... Moja láska k fotografii sa datuje od základnej školy, kde som bol členom fotosekcie a prvýkrát som sa stretol s fotoaparátom, filmom a tmavou komorou. Intenzívnejšie sa k tej láske vraciam v roku 2005, keď som dostal svoj prvý kompaktný fotoaparát... V nasledujúcich rokoch som sa stal členom Fotoklubu Vojvodiny, Skupiny 32 „Strážcovia chvíľ", Fotozdruženia Srbska a Fotozdruženia „24. kadar". Získal som množstvo ocenení a cien a usporiadal som aj niekoľko vlastných výstav.

Video záznam o Jánovi Valovi a jeho fotografiách TU:

 

 

Ján Valo najnovšie získal titul „majstra" fotografie. No tešiť sa z neho už nebude, keďže sa pobral za svojim kolegom a priateľom Jaroslavom Papom, ktorý ho do večnosti predišiel pred poldruha rokom: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11347-in-memoriam-jaroslav-pap

Ján Valo bude pochovaný 7. marca 2023 o 15.h na kysáčskom cintoríne.

Česť jeho pamiatke!

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články