Rada MS

Návšteva Lukáša Parízka

Postavenie slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku je hlavným motívom príchodu slovenského štátneho tajomníka Lukáša Parízka na trojdňovú pracovnú návštevu Srbska. Preto hneď v úvode programu v priestoroch slovenského Veľvyslanectva v Belehrade usporiadali okrúhly stôl s predstaviteľmi tunajších Slovákov s cieľom hlbšej diskusie o aktuálnych spoločensko-politických trendoch v radoch našej národnostnej menšiny, ako aj o jej postavení vo vzťahu k srbským orgánom.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Podľa informácií, ktoré zverejnilo slovenské veľvyslanectvo štátny tajomník Parízek „zdôraznil potrebu jednoty príslušníkov slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, ktorá je primárnym predpokladom pre udržateľné postavenie Slovákov žijúcich v Srbsku už vyše 250 rokov. Diskusia odhalila viaceré problémy, s ktorými sú srbskí Slováci konfrontovaní, a veríme, že si účastníci okrúhleho stola odniesli konštruktívny a pozitívny dojem."

Lukáš Parízek sa potom stretol s rezortnými kolegami Ministerstva zahraničných vecí Srbska, štátnymi tajomníkmi Ivicom Tončevom a Nemanjom Stevanovićom. Večer program pokračoval návštevou Starej Pazovy, kde v budove Obce Stará Pazova delegáciu privítali národná poslankyňa Libuška Lakatošová a zástupca predsedu obce Milan Beara so spolupracovníkmi a neskôr sa k nim pripojil aj predseda obce Djordje Radinović, ktorý predtým mal stretnutie s pokrajinským tajomník pre poľnohospodárstvo. Hlavnými témami bolo vzdelávanie, informovanie v menšinovom jazyku, ako aj zamestnávanie. Po tomto oficiálnom stretnutí hostia spolu s domácimi sa presunuli do Slovenského národného domu, kde členom delegácie zo Slovenska bola predstavená bohatá a rozmanitá činnosť Slovenského kultúrno-umeleckého spolku hrdinu Janka Čmelíka a obzreli si aj slovenský evanjelický a.v. kostol v Starej Pazove.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade

 

Dnes slovenská delegácia navštívila najprv Kovačicu, kde ich prijal predseda Obce Kovačica Milan Garašević. V delegácii bola tiež aj Dagmar Repčeková, veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Srbsku ,Ján Varšo, predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Ivana Rapavá, zástupkyňa riaditeľa Kancelárie štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, Rastislav Kostilník, referent pre západný Balkán Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky, Igor Vencel, diplomat Veľvyslanectva SR v Belehrade a z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ľudovít Pomichal.

Delegáciu cesta ďalej viedla do Nového Sadu a Kysáča a popoludní zavítala do Báčskeho Petrovca. V budove Báčskopetrovskej obce, v rozhovoroch za zatvorenými dverami, sa okrem predsedu obce Srdjana Simića zúčastnil aj jeho zástupca Ján Brna, predseda obecného zhromaždenia Ján Šuľan a ďalší predstavitelia lokálnej samosprávy.

 

Návšteva Lukáša Parízka

 

Návšteva Lukáša Parízka

 

Na tlačovej konferencii, usporiadanej po rozhovoroch, Lukáš Parízek informoval o zámeroch a plánoch, ktoré obecné samosprávy prijali s cieľom ekonomického rozvoja, a hovoril o opatrenia, ktoré by mohli viesť k zredukovaniu odchodov mladých ľudí za prácou do zahraničia. Predstaviteľov obecných vedení tiež pozval na podnikateľské fórum, ktoré bude organizované na okraj medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu v júni 2017 v Bratislave. Tiež avizoval vyslanie troch slovenských emisárov do Srbska s cieľom normalizácie vzťahov medzi Slovákmi žijúcimi v Srbsku.

 

Návšteva Lukáša Parízka

 

Návšteva Lukáša Parízka

 

Po rozhovoroch členovia oboch delegácií sa presťahovali do Galérie Zuzky Medveďovej, ktorej venovali vzácny dar, 24 obrazov slovenskej akademickej maliarky Márie Šuľanovej, narodenej v Petrovci roku 1930, pôsobiacej na Slovensku, kde pred štyrmi rokmi aj umrela. Riaditeľ Pavel Čáni hostí oboznámil s touto kultúrnou inštitúciou.

 

Návšteva Lukáša Parízka

 

Návšteva Lukáša Parízka

 

Nasledovali rozhovory v matičnom ústredí, kde sa s hosťami stretli predstavitelia viacerých miestnych matičných organizácií. Predsedníčka MSS a zároveň aj predsedníčka MOMS Petrovec Katarína Melegová Melichová informovala o neblahej situácii nielen v tejto našej strešnej organizácii, lež aj všeobecne v celkovom živote tunajších Slovákov.

Z Báčskeho Petrovca slovenská delegácia odcestovala do Selenče.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #4 laudatio ?n.k. 2017-04-04 21:27
stranka UKVS - slovackizavod zostáva šampionom v zatvorenosti ?
Pozrite tam Laudatio na ATM...
Laudátor (chválorečník) a adulator (lichotník, pochlebník), v čom je rozdiel ?
/ v. Dante, adulatori ,youtube /
Nahlásiť administrátorovi
-2 #3 Ono to pridePravdomil 2017-04-04 13:46
Obnovili komentare na hl, velky je tlak na nich...Nemozu do nekonečna obhajovat neobhajitelne. Pravda vitazi. Raz to musi prist...ak nie skor v roku 2018 určide
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 Čo sa za brehom skrýva?Michal 2017-03-31 23:47
Reprezentanti Slovenska a Makanovej skupina sa boja verejnej kontroly a verejnosti. Veď lem pozrite Zuzanu Ťapakovú ktorá odhalila ako prebiehali Lajčakové tendre napr Evka.
Prišli sem kádrovať, kupovať a umlčať TV Petrovec ako aj poslednú nádej na zmenu v NR. Zavadzia im kritika a preto chcú umlčať všetkých kritikov. Pekne demokratický! A to najhoršie amnestovať každý prešľap, každú korupciu, falšovanie podpisov a všetky neúspechy Makanovej vedenia. Prečo to robia a čo sa za brehom skrýva? Niečo veľke?
Nahlásiť administrátorovi
+6 #1 " no comments" hl.rsn.k. 2017-03-31 13:00
hl.rs zrušil komentáre ? Informačný priestor delvideckeho Slovakistanu ostáva ako pred 100 rokmi.... Hmmm, parízerské "podriguše" sú mrcha štandard pre túto populáciu .... Ha `n - ba ....
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články