Rada MS

Začala sa voľba kráľovnej slovenského folklóru

Na Slovensku prebieha tretí ročník Miss Folklór, tentokrát aj s kráskami zo Srbska. Pred dvomi týždňami účastníčky mali prípravné týždňové sústredenie, kde každý deň absolvovali cvičenie s inštruktorkou na ľudovú hudbu, profesionálne fotenie, cvičenie chôdze a choreografie, natáčanie videoklipu, ale aj oddych a relax vo wellnesse.

 

Začala sa voľba kráľovnej slovenského folklóru

 

Miss Folklór Slovenska je jedinečnou súťažou, ktorej cieľom je prepojenie prirodzenej krásy dievčat so slovenskou tradičnou kultúrou. Tento rok prebiehali kastingy na štyroch miestach, v rámci programu tamojších folklórnych slávností. Na Slovensku to bola Myjava, Detva a Východná a po prvýkrát sa kasting uskutočnil aj v Srbsku, v Kysáči. Práve v Kysáči bol kasting úplne verejný a finalistky boli vybraté priamo pred publikom, menovite Alisa Oravcová z Pančeva, Andrea Lačoková z Báčskeho Petrovca a Anna Zorňanová z Nového Sadu.

Na otázku, ako do súťaže zapadli vojvodinské Slovensky, PR manažérka Miss Folklór Barbora Kis-Pál odpovedala: „Dokonale :) Dievčatá bez problémov rozprávajú po slovensky, takže jazyková bariéra tam nie je, dokonca nás priučili aj pár výrazom z Vojvodiny. Sú to dievčatá, ktoré milujú folklór a to ich spája s ostatnými finalistkami zo Slovenska. Aj počas sústredenia si dievčatá len tak začali spievať slovenské piesne a bolo vidieť, že láska k folklóru je u všetkých naozaj silná. Viditeľné rozdiely oproti druhým dievčatám nie sú, rozdielnosť však vidieť napríklad v krojoch, v ktorých sa budú dievčatá prezentovať aj vo finále. Sú o niečo zložitejšie a zdobenejšie ako ostatné kroje", povedala Barbora Kis-Pál. Tiež prezradila, že majú v pláne rozširovať súťaže aj do iných krajín, kde žijú Slováci. Zatiaľ uvažujú o Chorvátsku, či Maďarsku, lebo je pre nich obdivuhodné, že v krajanských obciach si Slováci stále udržujú tradície a ich špecifiká by chceli prezentovať aj v Miss Folklór.

 

Začala sa voľba kráľovnej slovenského folklóru

 

Finále súťaže sa uskutoční 15. septembra v Donovaloch na Slovensku. Celkovo bude súťažiť 11 dievčat, medzi nimi teda aj 3 krajanky. Hodnotiť ich bude odborná porota, no do hlasovania sa od tohto týždňa môže zapojiť aj široká verejnosť a to na linku: http://zenskyweb.sk/clanok/37914-miss-folklor-slovenka-2017-hlasovanie

Organizátorom súťaže je spoločnosť Miss Folklór s.r.o. a Hotel Galileo Donovaly. Majiteľkou spoločnosti Miss Folklór je Barbora Palovičová, ktorá je zároveň riaditeľkou a dušou celého projektu.

 

Text: Katarína Mosnáková Bagľašová

Foto: Miss Folklór

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články