FK Kulpín

Na počiatku bolo slovo

Pri príležitosti osláv 500 rokov reformácie včera v miestnostiach starej Hurbanovskej fary v Starej Pazove prebiehalo viacero podujatí. V Ústrednom archíve SEAVC v Srbsku, ktorého sídlo je na tejto fare, pripravili dve výstavy. Jednu venovali reformácii a Dr. Martinovi Lutherovi a druhú 200-ročnici narodenia Dr. Jozefa Miloslava Hurbana, superintendenta, farára a všestranného kultúrneho a duchovného dejateľa na Slovensku, ktorého syn Vladimír Hurban bol roku 1875 inštalovaný za staropazovského farára. Na včerajších oslavách početných domácich a zahraničných hostí privítal Igor Feldy, zborový farár a archivár Ústredného archívu SEAVC v Srbsku, ktorý hnásledne ohlásil prezentáciu monografie Slovenská evanjelická a. v. cirkev v Srbsku zostavovateľky Svetlany Vojnićovej Feldyovej, evanjelickej farárky CZ Soľany v Chorvátsku.

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Kniha Slovenská evanjelická a. v. cirkev v Srbsku v slove a v obrazoch je pokračovaním známej knihy prvého biskupa našej cirkvi Adama Vereša. Podľa slov Svetlany Vojnićovej Feldyovej na titulnej strane knihy sa neuvádza jej meno, keďže sú autormi knihy všetci, ktorí do nej prispeli. Texty zhromažďovali desaťročie a napriek tomu, že kniha bola ešte skôr takmer dokončená, prezentáciu si predsa chceli ponechať na tento slávnostný, jubilejný rok. Pri tejto príležitosti sa poďakovala všetkým bratom farárom za spoluprácu pri tvorbe tohto kapitálneho diela.

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

Na počiatku bolo slovo

 

V zborovej sieni novej fary usporiadali prednášku Dr. Rolanda Wernera, generálneho tajomníka organizácie Pro – Christ z Nemecka a v renovovanom evanjelickom chráme Božom zatiaľ zneli duchovné piesne. Slávnostný program pod názvom Na počiatku bolo slovo prebiehal v staropazovskej divadelnej sále a s evanjelizačným slovom sa tam prihovoril Dr. Roland Werner. V programe vystúpili aj manželia Feldyovci a v hudobnej časti zaspieval chór ZŠ hrdinu Janka Čmelíka, zmiešaný spevácky zbor Tília a sólisti.

 

Katarína Pucovská

Foto: Vesna Radovic a
Turistická organizácia Stará Pazova

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články