FK Kulpín

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

Miroslav Demák sa narodil 2. novembra 1948 v Starej Pazove. O dobrý týždeň oslávi teda tento náš (a nielen náš) básnik, prozaik, dramatik, prekladateľ, novinár a vydavateľ okrúhlu sedemdesiatku. V znamení blížiaceho sa jubilea odznel aj včerajší večierok v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov (ÚKVS) v Novom Sade, na ktorý si jubilant pozval aj hostí, členov Klubu nezávislých spisovateľov na Slovensku Juraja Kuniaka, Igora Hochela a Zvonka Taneského, aby trochu „namiesto neho rýľovali". Večierok moderoval Martin Prebudila a prítomných úvodom privítala riaditeľka ÚKVS Anna Chrťanová Leskovac.

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Miroslav Demák, pazovský rodák dlho rokov žijúci na Slovensku sa nezrieka svojho rodiska. Keď príde do Báčky zvykne povedať, že mu je v celej Báčke, najkrajší pohľad na Sriem a hrdo vyhlasuje, že je Sriemčan. Ako malý chlapec túžil byť novinár a ním sa aj stal a je prvý vojvodinský Slovák, ktorý vyštudoval novinárstvo. Napísal pritom hodne kníh. Inšpiráciu nachádzal všade. „Treba len ísť doširoka otvorenými očami, inšpirácia je všade vôkol nás," tvrdí M. Demák.

Prvú knihu napísal v roku 1972, ktorá však z určitých dôvodov mohla byť publikovaná iba v roku 1974. Najúspešnejšia kniha mu je Jedna smrť v Belehrade. „Za ňu som dostal Cenu Ivu Andrića, takže o sebe teraz hovorím, že som laureát literárnej ceny nositeľa Nobelovej ceny za literatúru," – ozrejmuje Demák a dodáva, že kniha poviedok pre deti Husle predsa mali najviac vydaní.

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Sedemdesiatnik Miroslav Demák

 

Demák sa vyznal, že ešte keď mal 35 rokov si povedal, že viac nebude písať básne pre dospelých a začal sa venúvať próze a literatúre pre deti. Už teda básne pre dospelých nepíše. Ešte sem-tam napíše báseň pre deti, najviac však píše krátku prózu, krátke poviedky a zovšadiaľ kde chodí a stále chodí, nelení sa mu, sadne, zapíše a na základe záznamu spisuje zaujímavé cestopisy. O všetkom tom Demák veľa vie, a aj včera vedel pútavo rozprávať a o Demákovi zas veľa vie Martin Prebudila, čo dokázal aj na včerajšom večierku. Jeho príhovor TU:

 

 

Juraj Kuniak (1955, Košice) slovenský básnik, prozaik, prekladateľ a vydavateľ https://sk.wikipedia.org/wiki/Juraj_Kuniak, Igor Hochel (1953, Bratislava) slovenský básnik, prozaik, prekladateľ, literárny vedec a vysokoškolský pedagóg https://sk.wikipedia.org/wiki/Igor_Hochel a Zvonko Taneski (1980, Skopje) básnik, literárny kritik, prekladateľ a univerzitný profesor https://en.wikipedia.org/wiki/Zvonko_Taneski sa na večierku predstavili vlastnými veršami.

Riaditeľka Anna Chrťanová Leskovac zablahoželala Miroslavovi Demákovi k blížiacim sa narodeninám a venovala mu kyticu a darček a Vladimír Valentík, riaditeľ Slovenského vydavateľského centra v Báčskom Petrovci mu odovzdal autorské výtlačky najnovšej zbierky prózy pre deti Láskovičky.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články