FK Kulpín

Divadelný vavrín 2018

Predstavením Diablov čardáš Slovenského divadla VHV pri SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy sa včera večer začala tohtoročná Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín 2018, ktorá prebieha v Starej Pazove a potrvá do 2. novembra. Prehliadku otvoril petrovský ochotník Miroslav Babiak a v tomto roku na nej bude súťažiť iba šesť inscenácií. Vlani ich bolo deväť, predvlani dvanásť... V tomto roku sa predstavia iba ochotníci zo Starej Pazovy, Kulpína, Kovačice a Padiny, s tým že Kovačičania a Padinčania zahrajú po dve predstavia.

 

Divadelný vavrín 2018

 

Režisérka Anička Balážová inšpirovaná románom Diablov čardáš Hany Zelinovej sa podpísala aj pod dramaturgiu a úpravu textu včerajšej predlohy. Dnes boli na programe dve predstavenia: Emigrantov – podľa predlohy Slawomira Mrožeka a v podaní Divadla VHV scéna v Kovačici pri Dome kultúry 3. októbra, režisérsky stvárnila Danka Tomanová a Konečnú stanicu – autora predlohy Stanislava Štepku zahrali divadelníci KUS Zvolen z Kulpína, ktorých nacvičil režisér Alexander Bako.

Dnes bolo i sprievodné podujatie, posedenie so spisovateľom, Staropazovčanom Miroslavom Demákom, ktorý v tomto roku oslávi sedemdesiatiny.

Predstavenia sa budú hrať ešte v pondelok, stredu a piatok. V pondelok to bude predstavenie X-krát gombík autora a režiséra Dragana Karlečíka, ktoré zahrá Kolektív kreatívnych amatérov KOKRAM, Kovačica.

Streda bude patriť Padinčanom: Neformálna divadelná skupina Fedor teatar zahrá Dve vône ruže Emilia Karbalida a ochotníci Domu kultúry Michala Babinku Ženské rozhovory Dušana Radovića. Režisérom oboch predstavení je Fedor Popov.

V piatok, mimo konkurencie, po vyhlásení víťazov, bude nasledovať predstavenie Tamo daleko, pre ktoré režisér, scénograf a dramaturg Miroslav Benka angažoval hercov Divadla Dobricu Milutinovića zo Sriemskej Mitrovice, Slovenského divadla VHV zo Starej Pazovy a SKUS h. J. Čmelíka, Stará Pazova. Predstavenie Tamo daleko je založené na motívoch drámy Milica Nikoličová staropazovského dramatika Vladimíra Hurbana Vladimírova.

I tohtoročný Divadelný vavrín spolu zorganizovali Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, SKUS hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove, Obec Stará Pazova a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov ako jeho spoluzakladatelia a spoluorganizátori. Aj tohto roku porota pracuje v zložení: Ján Makan, režisér, Miroslav Benka, zaslúžilý umelec, režisér a herec, a Miroslav Fábry, herec SND.

Víťaz Divadelného vavrína, – podľa zhodnotenia odbornej poroty, – bude prezentovať tvorbu vojvodinských divadelníkov na Scénickej žatve v Martine v roku 2019.

 

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-2 #1 RE: Divadelný vavrín 2018Divadelný vavrín 2018-11-03 09:35
Prvú cenu a Cenu NRSNM získalo predstavenie Konečná stanica, KUS Zvolen z Kulpína.
Druhú cenu získalo predstavenie Emigranti DK 3. októbra z Kovačice
Tretiu cenu získalo predstavenie Ženské rozhovory DK Michala Babinku z Padiny
Cenu Národnostnej rady za kultúru hovoreného slova dostal pazovský súbor za predstavenie Diablov čardáš.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články