FK Kulpín

Bohémska rapsódia

Je toto život skutočný? Alebo len imaginácia? Zachytený vo svahu, nemôžeš utiecť z reality. Otvor preto oči, podívaj sa do nebies a uvidíš... Bohemian Rhapsody legendárnej skupiny Queen v podaní belehradského chóru Viva vox znela v nedeľu v plnej sieni SVD v Báčskom Petrovci rovnako skvele, ba možno aj excelentnejšie, keďže chór spieva bez žiadneho hudobného nástroja. Mladosť, energia, húževnatosť, perfektnosť... krášlia tento zbor a vynímajú ho z našej „turbo" hystérie. Síce, hluku nechýbalo ani na tomto koncerte, ale tie hluky zneli ako mohutné, do neba volajúce výkriky: Sme mladí, život je pred nami, máme sny, ale aj vízie, dokážeme, vieme, chceme... A máme práva! Nerušte, pomôžte!

 

Bohémska rapsódia

 

Bohémska rapsódia

 

Bohémska rapsódia

 

Koncert sa uskutočnil v prvú adventnú nedeľu. Na začiatku adventu by sme sa mali zameriavať na vnútorné stíšenie. Advent je časom útlmu. Ročné obdobie, prostredie, príroda i liturgia nám akoby pomáhali a usmerňovali nás do pokojnejšieho rytmu. Pritom ale sám Pán stále vyzýva na aktivitu; na to, aby sme spoznávali, rozvíjali a využili všetky svoje schopnosti a používali ich na službu blížnym. Tento koncert bol akoby práve svojráznou službou blížnym. Srdcia naplnil krásnym spevom a zároveň ubezpečil, že to krásno v mladých ľuďoch stále prebýva. Keď komercializácia a falošná, umelá krása valcujú všetko pred sebou, celý vnútorný a duchovný rozmer života a ľudstva, možno sa im vzoprieť iba tvrdou prácou a kvalitou. Výsledok potom iste poteší nielen toho, kto prijíma, ale aj toho, kto dáva.

 

 

Mladí ľudia na javisku v teniskách a šortkách, predsa slušne a jednoducho oblečení, svojim perfektným prednesom a jeho vysokou kvalitou si získali obdiv publika všetkých vekových kategórií. A bolo veru návštevníkov od sedem, do sedemdesiatsedem, ba i viac rokov.

Možno práve cez takéto, nie celkom tiché prednesy, v tomto takomto uponáhľanom života hluku dokážeme objaviť to, čo nám chýbalo a sa zamyslieť, čo robiť v budúcnosti a čoho sa radšej vyvarovať.

Zachytený vo svahu, nemôžeš utiecť z reality. Otvor preto oči, podívaj sa do nebies a uvidíš...

O Viva vox aj TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10435-viva-vox

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Bohémska rapsódiaSvetoslav Majera 2018-12-06 12:19
Prekrásne a nezabudnuteľné!!!! Ďakujem týmto mladým ľuďom na zážitku ktorý som tam mal - bez ohľadu, že tóny - zvuky boli v niektorých prípadoch až ohromujúce pre nás starších.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články