FK Kulpín

Cena prof. Dr. Janka Hodoliča

Dnes predpoludním na Fakulte technických vied v Novom Sade sa začala 12. Medzinárodná vedecká konferencia Etikum 2018. Potrvá tri dni a na nej sa zúčastňujú vedeckí pracovníci z našej krajiny, ale aj z Anglicka, Slovinska, Chorvátska, Holandska, Rumunska, Maďarska, Poľska, Bosny a Hercegoviny, Česka, ako aj zo Slovenskej republiky. Zo slovenských vedeckých pracovníkov svoje referáty prečítajú viacerí odborníci z košickej a žilinskej univerzity. Od roku 2016 v prvý deň konferencie sa udeľuje Cena prof. Dr. Janka Hodoliča mladým výskumníkom za najlepšiu vedeckú prácu. Tohto roku ju dostal Mića Đurđev a pri slávnostnom udeľovaní ceny bola aj rodina Janka Hodoliča.

 

Cena prof. Dr. Janka Hodoliča

 

Cena prof. Dr. Janka Hodoliča

 

Medzinárodná vedecká konferencia Etikum, usporiadateľsky podpísaná Departmánom pre výrobné strojníctvo FTN, bude ešte zajtra a pozajtra prebiehať v sieni Fakulty technických vied v Novom Sade. Jej vstupná, plenárna časť sa konala v znamení spomienok na jej ideového tvorcu a zakladateľa Janka Hodoliča, vysokoškolského učiteľa a pedagóga, vedca a výskumníka, odborníka na celý rad oblastí strojníctva a environmentalistiky, autora vyše 450 vedeckých prác, početných učebníc a monografií, čestného doktora vied Technickej univerzity v Košiciach. Kladne treba hodnotiť aj účasť prof.Dr. Janka Hodoliča na projektoch CEPUS II a spoločné partnerstvo na projekte Tempus Training of Institutions in Modern Enviromental Aproaches and Technologies (TIMEA), ktorého bol aj koordinátorom. Bol a zostáva medzinárodne uznávaný odborník v oblasti automatizácie inžinierskych prác, výrobnej metrológie a kvality pružných výrobných systémov. V poslednom období jeho orientácia bola zameraná na inžinierstvo ochrany životného prostredia s dôrazom na teóriu a prax.

Na dnešnom udeľovaní Ceny sa zúčastnila aj rodina profesora Hodoliča: manželka Jarmila, dcéra Marína a syn Andrej s manželkou Ľudmilou. Profesor Janko Hodolič umrel práve v dnešný deň roku 2015.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články