FK Kulpín

Vianočné trhy v Novom Sade

Christmas Market, Winter Fest, spievajúci stromček, fiaker... na Námestí slobody v Novom Sade. Kuriozitou našej krajiny je, že sa tu dvakrát oslavujú Vianoce a dvakrát víta Nový rok, dôvody na oslavu sú teda dvojnásobné. A nielen preto. Mesto Nový Sad pred dvomi rokmi v Bruseli vyhlásili za metropolu kultúry 2021 a v tom istom roku vo Varne v Bulharsku zvíťazilo v kandidatúre o titul mládežníckeho sídelného mesta kultúry 2019. Hlavné mesto Vojvodiny sa tak stalo jediným mestom v Európe, ktoré má súčasne dva prestížne tituly. Vianočné trhy sa už začali a duch Vianoc sa pomaly začína vznášať nad mestom. Čo nevidieť zvítame sa s rokom 2019 a v Novom Sade sa ocitneme v európskom mládežníckom hlavnom meste kultúry.

 

Vianočné trhy v Novom Sade

 

Vianočné trhy v Novom Sade

 

Vianočné trhy v Novom Sade

 

Vianočné trhy v Novom Sade

 

Vianočné trhy v Novom Sade

 

Vianočné trhy v Novom Sade

 

V Novom Sade aj v tomto roku usporiadali opravdivý "Christmas Market" aký mávajú európske metropoly. Na novosadské ulice sa vrátili fiakre, na hlavnom námestí a po uliciach prebiehajú vianočné trhy, kde sa koná predaj vianočných predmetov, rozvoniava varené víno a klobásy a kde v podvečerných hodinách žiaci základných škôl spievajú vianočné piesne a večeri sú vyhradené pre koncerty rôznych skupín.

Projekt Nový Sad 2021, ktorý tomuto mestu priniesol titul hlavného mesta kultúry v roku 2021, je platforma na rozvoj kultúrnych a kreatívnych potenciálov mesta, ktorý má za cieľ posilniť kultúrny život mesta, umožniť urbanistickú regeneráciu a zlepšiť internacionálnu reputáciu a turistickú ponuku Nového Sadu. K turistickej ponuke takmer neodmysliteľne prislúchajú aj jedlo a nápoje.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články