FK Kulpín

Srbsko znižuje prídel menšinám

Všetky menšinové národnostné rady v Srbsku dostali na konci októbra oznámenie, že im zo štátnej pokladnice zmenšujú prídel a finančné prostriedky na ich prácu v roku 2020 sa znížia o 20 percent. V informácii sa tiež uvádza, že im ďalšie vyplácanie bude dočasne pozastavené až do prijatia zákona o zmenách a doplneniach zákona o rozpočte na rok 2020. Predstavitelia chorvátskej a bosniackej národnej rady reagovali na uvedenú správu a obvinili srbské štátne vedenie, že takýmto spôsobom bráni menšinovým komunitám uplatňovať svoje získané práva a zlepšiť svoje postavenie. O tom včera informovali chorvátske médiá vo Vojvodine a prenáša chorvátska tlačová agentúra HINA a denník Jutarnji list TU: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/srbija-srezala-novcana-sredstva-za-nacionalne-manjine-ovo-je-udar-na-nas-15032418.

 

Srbsko znižuje prídel menšinám

 

„Týmto spôsobom štát Srbsko jasne prejavuje tendenciu hatiť menšinové spoločenstvá vo využívaní svojich práv," uviedla pre týždenník Hrvatska riječ predsedníčka Bosniackej národnej rady Jasmina Curićová. „Je to určite podraz zameraný na práva menšín," uzavrela. Predsedníčka Chorvátskej národnostnej rady (HNV) Jasna Vojnićová považuje za nekorektné znižovať už aj tak skromné sumy určené na prácu zastupiteľských orgánov národnostných menšín.

„Na asi 908 000 príslušníkov národnostných menšín vyčlenilo Srbsko 2,1 milióna eur, kým Chorvátsko, kde žije asi 329 000 občanov menšinových komunít, vyčlenilo pre ich potreby 5,7 milióna eur," informovala Vojnićová v chorvátskom rozhlasovom programe Rádio-televízieVojvodina (RTV).

Zatiaľ čo menšiny v Chorvátsku rozhodujú o týchto záležitostiach a sú finančne podporované pri budovaní svojich menšinových inštitúcií, národnostné rady v Srbsku „sú iba informované o pridelených finančných prostriedkoch, ktoré by prípadne mohli postačovať na činnosť nejakej mimovládnej organizácie," varovala Jasna Vojnićová. Tiež uviedla, že na prácu a činnosť 22 národnostných rád, ktoré predstavujú asi 12,6 percenta občanov Srbska, sa vyčlení 0,02 percenta štátneho rozpočtu, čiže asi 2,1 milióna eur. Z toho množstva chorvátskej menšine v Srbsku patrí iba 110 000 eur.

Z pravidelnej štátnej dotácie národné rady vyplácajú zamestnancom platy, pokrývajú náklady v oblasti vzdelávania, informácií a pomáhajú v činnosti jednotlivcov a kultúrnych združení dôležitých pre zachovanie identity a rozvoj národnostných menšín.

Koordinácia národnostných menšín požiadala o súrne stretnutie s predsedníčkou vlády a o vyňatie z opatrení na zníženie ročného grantu.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články