FK Kulpín

Svet Miry Brtkovej

Jedna z najvýznamnejších výstav v oblasti súčasného umenia, Art Market Budapest, začína sa dnes v Balna Centre v Budapešti. V rámci Art Marketu otvorili aj podujatie „Most Srbska", na ktorom zajtra 6. októbra 2022 otvoria výstavu umeleckých diel Miry Brtkovej, ktorú organizuje Nadácia Miry Brtkovej a Art Market z Budapešti. Záštitu nad výstavou Svet Miry Brtkovej prebralo Ministerstvo kultúry Srbska. Multimediálna umelkyňa Mira Brtková zo Starej Pazovy sa narodila v Nových Bánovciach v dnešný deň, 5. októbra 1930 a zomrela 18. decembra 2014 v Belehrade.

 

Mira Brtková

 

Mira Brtková

 

Mira Brtka-Forme Foto:promo

 

Mira Brtka-Forme Foto:promo

 

Zakončila dve akadémie: filmovú réžiu v Belehrade a maliarstvo v Ríme. Časť života strávila v Taliansku a do jej štyridsiatky o nej sa v našej krajine málo vedelo. V Taliansku však bola známa prakticky od roku 1964, keď mala prvú samostatnú výstavu obrazov v chýrečnej rímskej galérii "Arflex". V tých rokoch Rímom sa prechádzali známe herečky v kreáciách Miry Brtkovej, ktoré známy módny magazín Vogue nazval „slovanské košele" na ktorých dominovali naše dolnozemské slovenské vzorky. S výšivkami sa zásobovala v Starej Pazove, kupovala staré kroje a z nich vystrihávala časti, ktoré zošila s plátnom, ktoré sama ofarbila.

 

Svet Miry Brtkovej

 

Svet Miry Brtkovej

 

Vo výtvarníckom prejave Miry Brtkovej dôležitú úlohu zohralo jej pôsobenie v rámci medzinárodnej umeleckej skupiny Illumination, ktorých vízia čistého modernistického výtvarníctva, geometrických tvarov a foriem a dôležitosť svetla podstatne ovplyvnila jej tvorbu. Tie nové výtvarné smery preniesla z Talianska do Srbska v roku 1971. Z filmovej kariéry Miry Brtkovej možno vyzdvihnúť jej účasť vo veľkom filmovom projekte „Sutjeska", kde sa zoznámila s manželom Draganom Kresojom, ktorý bol asistentom režiséra. Odvtedy sa jej život ubral nejakým iným smerom a po tragédii v roku 1996, v ktorej zahynuli aj manžel aj syn, ona zostala sama a chcela dokončiť, to čo oni nezakončili. Tak sa zrodila idea o Nadácii Miry Brtkovej, ktorej cieľom malo byť zachovávanie a afirmovanie tvorby rodiny Brtka-Kresoja, ale aj podporovanie vizuálnej a filmovej tvorby a prezentácie mladých umelcov s dôrazom na medzinárodnú spoluprácu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články