FK Kulpín

Bibliotéka 2022

V období od 10. do 13. novembra 2022 na knižnom veľtrhu Bibliotéka 2022 v Bratislave aj v tomto roku máme spoločný stánok dolnozemských Slovákov. Zastúpení sú Slováci z Maďarska, Rumunska a Srbska. Stánok sa nachádza v hala D, stánok č. 303. Veľtrh otvorili dnes a v ďalšie tri dni ho možno navštíviť v čase od 9,00 – 19,00, v nedeľu do 18,00 hodiny. V Literárnom centre 1 dnes usporiadali prvé prezentácie. Zajtra sú na programe ďalšie a okrem iných odprezentované budú až štyri knižné publikácie Michala Babiaka

 

Foto: Milina Sklabinská

 

Foto: Milina Sklabinská

 

Foto: Milina Sklabinská

 

Dnes v Literárnom centre 1 predstavili najprv výber z najnovších publikácií Slovákov v Maďarsku. Celoštátna slovenská samospráva v Maďarsku a jej inštitúcie, Výskumný ústav Slovákov v Maďarsku, Nezisková verejnoprospešná spoločnosť SlovakUm s.r.o. a Knižnica a dokumentačné centrum Slovákov v Maďarsku prezentovali knihy Tündy Tuškovej O storočnom čabianskom kalendári a tiež publikáciu Výskumný ústav Slovákov v Maďarsku v interdisciplinárnom kontexte – zborník uverejnený na počesť Anny Divičanovej. Uvedené knihy predstavil prof. PaedDr. Miroslav Kmeť, PhD. a zbierku Imricha Fuhla: FuhlExtra predstavila šéfredaktorka Ľudových novín Eva Fábiánová, kým o mape Slovenská Budapešť hovoril konateľ spoločnosti SlovakUm Imrich Fuhl. Moderovala Mária Katarína Hrkľová.

V ďalšej prezentácii pozornosť bola venovaná novinkám z vydavateľskej produkcie Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, MOMS Petrovec Matice slovenskej v Srbsku a Matice slovenskej v Srbsku. Knihy prezentovala Katarína Melegová Melichová, predsedníčka MOMS Petrovec a jej hostia.

 

Bibliotéka 2022

 

Zajtra sa na Bibliotéke predstavia ďalšie dve dolnozemské slovenské vydavateľstvá. Najprv v čase 16,00 – 17,00 riaditeľ SVC Vladimír Valentík a jeho hostia budú hovoriť o vydavateľskej produkcii Slovenského vydavateľského centra v Báčskom Petrovci a o vybraných novinkách a od 17,00 – 18,00 Vydavateľstvo Ivana Krasku z Nadlaku – Rumunsko predstaví svoju najnovšiu produkciu, ktorú odprezentuje Pavel Hlásnik a jeho hostia.

Obe tieto vydavateľstvá predstavia aj štyri knižné novinky Michala Babiaka. Slovenské vydavateľské centrum mu najnovšie vydalo knihy Slovo a gesto a Pozor, dieťa na javisku! a Vydavateľstvo Ivana Krasku z rumunského Nadlaku knihy "...koho dar nezvedie" a Tradícia bez identity..

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články